© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Svartvit flugsnappare

Svartvit flugsnappare (Ficedula hypoleuca) är en fågel som tillhör familjen flugsnappare.

Arten häckar i lövskog och blandskog samt i parker och trädgårdar. När hanen anländer om vårarna måste han leta upp en lämplig boplats som utgörs av håligheter i träd och ofta i fågelholkar. Det kan bli ett problem i och med att många sådana är upptagna, därför måste han leta intensivt och därmed bildas revir bland hanarna. När honan lagt sina ägg lämnar han henne för att etablera ytterligare ett revir. Hanarnas konkurrens om honorna är ibland hård, och när det andra reviret, som kallas birevir, etablerats är tillgången på oparade honor i regel liten. Ibland lyckas han dock med detta, när han parat sig med en ny hona i bireviret och hon har börjat lägga ägg, lämnar han i regel henne för att återvända till den första honan. Här stannar han sedan och matar henne under ruvningen och hjälper henne med uppfödningen av ungarna. Honan i bireviret får klara sig helt ensam och lyckas ofta bara föda upp 1-2 ungar.

Konkurrensen om bohålen inskränker sig inte enbart till hannar av samma art, även andra hålbyggare är inblandade. Av dessa är talgoxen den besvärligaste, och strider mellan dessa kan bli fatala för flugsnapparens del. Man har gjort undersökningar som visar att fler svartvita flugsnappare dödas av talgoxar än rovfåglar. Den svartvita flugsnapparen är dock mycket aggressiv och kan troligen i sällsynta fall till och med jaga bort talgoxar som börjat sin häckning och överta deras holk.

 När boet börjar ta form så formas det med hjälp av fötterna men aldrig av näbben. Under häckningstiden från maj till juli lägger honan 5-8 blåvita ägg som saknar fläckar. Äggen ruvas av honan i 12-14 dagar och ungarna är flygga efter cirka två veckor. Hanen matar honan flitigt under ruvningen medan båda föräldrarna hjälps åt med matningen av ungarna. En studie visar att ca. 15.000 bytesdjur går åt till en genomsnittlig kull.

                                                                                              ****

                                                                                            ****

Förstora 

 

Inlagt 2015-07-17 18:26 | Läst 4942 ggr. | Permalink
Fina bilder Gert, speciellt den andra. Tänk att Talgoxen kan vara en sådan stridbar fågel.
Svar från gertphoto 2015-07-19 19:54
Tack Ingemar Talgoxen är inte så rar som man kan tro Man ser vid fågelbordet den kan vara arg på andra fåglar Ha det gott : ) // Gert
Kul att få lite information om Flugsnapparen och talgoxen, med fina bilder därtill.
Mvh.Mary-Anne
Svar från gertphoto 2015-07-19 19:57
Tack Mary- Anne Det är roligt att lära något nytt om flugsnapparen Ha det skönt : ) // Gert
Tack för den fina beskrivningen av en av mina favoritfåglar.
Jag har en flugsnapparholk i trädgården och någon kull har fötts där, men i år beboddes holken av blåmesar.
Svar från gertphoto 2015-07-19 20:00
Tack Erik Gillar själv flugsnapparen också talgoxen de är så fina Ha en skön kväll : ) // Gert
Intressant taktik för att föra så mycket av sina egna gener vidare som möjligt. Jag har sett bilder från en holk där det bodde talgoxar. De hade inkorporerat en död flugsnappare i sitt bomaterial. Fina bilder Gert. Ungen är ju bedårande.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2015-07-19 20:04
Tack Lena Håller med att ungen är fin Gillar också hanen Talgoxen är en arg fågel Ha det skönt : ) // Gert



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg