© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Gräshoppor

Gräshoppor (Caelifera) är en underordning insekter. De tillhör hopprätvingarna.

Gräshopporna har långa kraftiga bakben som de kan använda till meterlånga hopp. De är mestadels växtätare och dagaktiva. På bakbenen har de ett räfflat organ som de genom att gnida med vingarna åstadkommer ett starkt högfrekvent läte som hjälper dem finna en partner. Gräshopporna harofullständig förvandling, det vill säga ur ägget kläcks en larv, kallad nymf, som liknar de vuxna insekterna med undantag för att den är mindre och saknar vingar. Något puppstadium finns alltså inte. Gräshopporna har det speciella könskromosomsystemet XX-X0, vilket innebär att honor har två X-kromosomer medan hannar, liksom hos till exempel människan, bara har en X-kromosom, men till skillnad från människohannar saknar de Y-kromosom.

Gräshopporna kan ofta höras på soliga ängar och åkrar på högsommaren och bidrar starkt till vad vi kallar högsommarstämning. Vi talar då ofta om att "syrsorna spelar", men så är det inte. Vad vi hör är vanligen gräshoppor och vårtbitare. Den ena svenska arten av syrsor, hussyrsan, håller till inomhus och på soptippar. Den andra arten, mullvadssyrsan, finns bara i södra Sverige. I Afrika och Nordamerikafinns storväxta arter som har en cyklisk livsrytm beroende av vädret, så att de vid gynnsamma förhållanden kan föröka sig explosionsartat och dra över landet i stora svärmar, som kaläter marken under sig, till exempel vandringsgräshoppor.

Vanligast i Sverige är grön ängsgräshoppa, Omocestus viridulus, som på ryggen är grön till färgen, ibland närmare brun, och på undersidan gulgrön. Gräshoppor förväxlas ofta med syrsor och vårtbitare, och i Sydeuropa cikador, som alla är mer nattaktiva. Vårtbitare är dessutom rovinsekter.

                                                                                            *****

                                                                                  *****

                                                                                            *****

Förstora 


Inlagt 2015-10-06 21:06 | Läst 3914 ggr. | Permalink
Väldigt intressant igen! Cikadorna minns jag att dom var sydfrankrikes karaktärsinsekt, nere i Provence och där omkring spelade dom hela nätterna. Min uppfattning är att dom mestadels finns i träden, inte på marken, men det kanske beror på att jag hört dom mest i städer. Har också för mig att cikadan var en helig insekt för forntida egyptier?
I Sverige kallar jag nog ofta syrsorna för gräshoppor. Vore skoj om du kan visa gräshoppa, syrsa, vårtbitare och cikada i samma blogg så man samtidigt kan se hur de skiljer sig åt? Utmärkta, tydliga bilder!/ Björn T
Svar från gertphoto 2015-10-09 19:52
Tack Björn Har inte så bra koll på gräshoppa De här gräshopporna har jag fotat i år Jag ska se om jag kan hitta och visa detaljer på gräshopporna Ha en skön helg : ) // Gert
Intressant! Tycker själv att gräshopper är lite krångligt att fårstå sig på med alla olika arter. Vilka arter av gräshoppan har du på bilderna ovan? Den tredje ser lite främmande ut.
Ha det gott!
//Micke
Svar från gertphoto 2015-10-09 20:00
Tack Micke Det är en grön ängsgräshoppa och finns det gräshoppa i brunt också Ha en skön helg : ) // Gert



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg