© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Humla

Humlor (Bombus) är ett släkte av insekter tillhörande familjen långtungebin (Apidae) inom överfamiljenbin (Apoidea).

I Sverige finns 40 arter av humlor om man räknar in de nio arterna av snylthumlor. De vanligaste arterna i Sverige är ljus jordhumla (tidigare kallad lundhumla), hushumlaljunghumlaängshumla,trädgårdshumla och åkerhumla

Humlorna är sociala bin med drottninghane och arbetare. De sociala humlornas samhällen är vanligen ettåriga. I tropikerna kan emellertid blandade (delvis fleråriga) samhällsstrukturer förekomma. Den övervintrande, befruktade honan bygger på våren ett bo, som ofta utgörs av ett övergivet mus- eller sorkbo, men som, beroende på art, kan anläggas på många olika platser. Honan fodrar ofta boet med gräs eller mossa. I detta bygger hon en stor vaxcell, där hon lägger sina ägg tillsammans med nektarblandat pollen som föda åt larverna. Denna första generation humlor, är alla arbetare (befruktningsodugliga honor) som i fortsättningen tar hand om de ägg drottningen lägger.

På sensommaren kläcks även hanar och nya drottningar. Hanarna samlar inte pollen och nektar (annat än för omedelbar, egen konsumtion) utan brukar flyga patrulleringsflykter längs en ofta förutbestämd bana medan de avger feromoner på punkter i terrängen för att locka till sig parningsvilliga ungdrottningar.

Snylthumlorna samlar inte pollen, och har därför inga pollenkorgar på bakbenen. De saknar arbetare, och drottningen tar över värdboet genom att (vanligtvis) döda den gamla drottningen. Hon kan också låta denna leva, men äta upp hennes ägg alltefter som de läggs och ersätta dem med sina egna. Vissa snylthumlor låter dock en del av värdhumlornas ungar leva, troligtvis för att få fler arbetare som kan hjälpa till med uppfödningen.

Många humlor har längre tungor i förhållande till kroppstorleken än honungsbin. Det syns tydligt när sådana humlor besöker blommor, där honungsbina inte kommer åt nektarn, eftersom blomkalkarna är för djupa. Vissa korttungade humlearter kryper inte in i blomkalkarna på långpipiga blommor utan biter i stället hål i sidan på blomkalken.

Humlor flyger även på blommor där nektarns sockerhalt är relativt låg. Humlor är norra halvklotets viktigaste pollinerare; de besöker flest arter av blommande växter. Humlornas pollinering av klövervallar är av stor ekonomisk betydelse för jordbruket. Andra exempel är blåbär samt många av våra odlade bärbuskar och fruktträd.. Sent på sommaren kan man ofta finna stora mängder döda humlor under lindar. Tidigare trodde man att det berodde på att vissa lindar skulle producera giftig nektar. Det som händer är dock att blommorna snabbt töms på nektar, men humlorna stannar ändå kvar på grund av den attraktiva doften och svälter till sist ihjäl.

 

                                                                                         *****

                                                                                        *****

                                                                                          *****

Inlagt 2015-08-24 22:26 | Läst 4109 ggr. | Permalink
Intressant info! Humlorna är trevliga små djur. Vi har tidigare haft ganska mycket, men i år verkar det vara mindre.
Fina bilder - de är ju svåra att fånga fotomässigt.
Hälsningar//GöranR
Svar från gertphoto 2015-08-27 18:25
Tack Göran Gillar humlor de är så fina Det är roligt att fota i flykten Ha det gott : ) // Gert
Snyggt fångat i flykten. De är underliga djur men jag har dem gärna i min trädgård.
HÄlsningar Lena
Svar från gertphoto 2015-08-27 18:28
Tack Lena Vist är det små fina djur tycker mycket om dem De kan vara svåra att fånga på bild Ha en skön kväll : ) // Gert
Humlor är jätteballa, tack för trevlig informativ fakta kring dem och humliga bilder!!
Svar från gertphoto 2015-08-27 18:31
Tack Ann-Sophie Humlan är en härligt litet djur Trevligt att du gillar mina humlebilder Ha en skön kväll : ) // Gert
Intressant läsning! Visste inte så mycket om detta vanliga djur i våra trädgårdar. Fina bilder också! Jag tycker dom brukar vara svåra att fånga på bild.
Ha det fint!
//Micke
Svar från gertphoto 2015-08-27 18:35
Tack Micke Hoppas du lärt något nytt varje dag Trevligt att du gillar mina humlebilder De är svåra att fånga på bild Ha en skön kväll : ) // Gert



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg