© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Hallon

Hallon (Rubus idaeus) är en buske som tillhör hallonsläktet i familjen rosväxter. Arten är nordligt cirkumpolär och förekommer i Europa, Asien och Nordamerika. Den växer vilt i nästan hela Sverige och har odlats i Sverige sedan renässansen. Vanligast är röda hallon, men även gula förekommer. Bären börjar mogna runt juni, men den stora skörden kommer i slutet av juli/augusti då plockandet måste ske omkring varannan dag för att inte bären ska förfaras. Bären äts som de är eller används till sylt och saft

Liksom andra arter i släktet rubus har hallon småfrukter som är stenfrukter och blommor som saknar ytterfoder. Småfrukterna sammanhänger med varandra och ibland lossnar från pistillfästet tillsammans. Dess buskstammar kommer upp från en vedartad jordstam, växer upprätt, är tätt beklädda med taggar och blir 2-åriga. Det första året är de enkla. Det andra året förgrenar de sig genom blombärande skott från bladvinklarna. Hallon har stark förökning genom rotskott både i vilt och i odlat tillstånd. Dess ståndorter är torra platser, till exempel skogsberg, klippavsatser, stenrös och snårfyllda backar, där den ofta samexisterar med andra växter. Den är utbredd över hela Norden, till och med ovanför trädgränsen.

Hallonbuskens blommor sitter ofta dolda under löven och är oansenliga med sina små och smala, vitaktiga kronblad, som knappt når över de upprätta foderbladen. De besöks ivrigt av bin och humlor, som lockas av doften och den rikliga nektarproduktionen på den breda skivan innanför ståndarna. Frukten är sammansatt av små men talrika småfrukter, vardera med en helt liten, nätlikt gropig fruktsten.

                                                                               *****

Förstora 

 

Inlagt 2015-08-30 20:57 | Läst 4334 ggr. | Permalink
Hallon, det är verkligen gott. Fina bilder, jag blir riktigt sugen.//Ann
Svar från gertphoto 2015-09-02 19:25
Tack Ann Hallon är gott åt upp dem de var goda Ha det skönt : ) // Gert
Mmm så läckert, gissa om det vattnas i munnen:)
Svar från gertphoto 2015-09-02 19:28
Tack Ingemar De var mycket goda så de slank ned i min mage Ha det skönt : ) // Gert
Hallon är mums, särskilt det jag kallar skogshallon. Lite mindre än de förädlade men med mer intensiv smak. Vi har några buskar med gula hallon (inte våra) vid nerfarten i Korsheden, smakar ungefär likadant. Är det en annan "art" eller bara en naturlig variation?/ Björn T
PS Glömde säga - sköna bilder som får det att vattnas i munnen. Hallon har så intensiv smal!
Svar från gertphoto 2015-09-02 19:32
Tack Björn Vi har också haft gula hallon de är goda de med men de röda som du säger om skogs hallon är nog bäst Ha det gott : ) // Gert
Hallon är sommar för mej. De ser precis så där goda ut på dina bilder som de är när man stoppar dem i munnen.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2015-09-02 19:38
Tack Lena Hallon är bättre än jordgubbar Skogs hallon är nog godast men trädgårdshallon går också bra Hs det skönt : ) // Gert
Smaskigt. Sista bilden är klart läskande! Har gott om hallen här hemma;)
Ha det fint!
//Micke
Svar från gertphoto 2015-09-02 19:42
Tack Micke Hallon är mycket gott och de här strök ned i min mage de var goda Ha det skönt : ) // Gert



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg