© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Pilgrimsfalk

Pilgrimsfalk (Falco peregrinus) är en stor och kraftfull falk med distinkt teckning i svart/grått och vitt. Ryggen är mörk och undersidan är ljus, med tät grå vattring. Ansiktsmasken är skarp med tydlig falkmustasch. Kroppslängden är 40-50 cm, vingspannet 80-110 cm (hanen de mindre värdena, honan de större). Hannen är ungefär kråkstor, honan som en korp.

En störtdykande pilgrimsfalk kan komma upp i en hastighet av 320 km/h eller mer, vilket gör att den brukar betecknas som världens snabbaste djur

Pilgrimsfalken häckar på klipphyllor eller i branter. Stup om minst 10 och upp till 100 meters höjd föredras, helst ska stupet ha vatten nedanför. Boet är ofta ett övergivet bo av korp eller mindre ofta kungsörn, annars direkt på klippan eller i träd i övergivna bon efter exempelvis kungsörn eller fjällvråk. De som inte får revir med lämpliga stup häckar ibland på marken eller i låga träd på myrar, men forskning har visat att dessa par lyckas sämre med uppfödningen av ungar på grund av sämre födotillgång.

I vissa amerikanska storstäder häckar pilgrimsfalken på skyskrapor som en ersättning för klipphyllor och branter och de jagar stadsduvor och andra stadslevande djur. I dessa fall uppvisar pilgrimsfalken en förvånande tålighet mot människans närvaro.

Pilgrimsfalkar tillbringar ofta vintrar i fiskelägen och hamnstäder, där de jagar måsar, kajor och duvor

Pilgrimsfalken är muskulös och en aggressiv flygare som slår sitt byte, nästan uteslutande fåglar i duvstorlek, i störtdykningar om över 200 km/h. Vad gäller maxhastigheten har olika studier pekat på olika resultat från 320 km/h till hastigheter på över 380 km/h. Dessa hastigheter gör att pilgrimsfalken sedan länge benämns som världens snabbaste djur men några faktiska vetenskapliga studier som prövat detta finns inte. I boken The Gyrfalcon hävdar Eugene Potapov och Richard Sale istället att jaktfalken kan vara snabbare.

Pilgrimsfalken använder sin hastighet och tyngd för att döda fåglar i luften genom att "krocka" ihjäl bytet. Under idealiska förhållanden kan en pilgrimsfalk urskilja en fågel av duvstorlek på ett avstånd av mer än 8 km. Skrattmås, duva, stare och trastar utgör tillsammans nästan 75% av bytena i vissa populationer. I andra områden kan vadare vara huvudbyte. Inte ens under lämmelår går pilgrimsfalken gärna över till gnagare, men jorduggla kan bli ett viktigt byte när dess antal stiger som följd av bytestillgången. Honans större storlek gör att hon genomgående kan slå något större byten än hanen.


                              Denna falk är fotograferad ca två veckor innan de blev förgiftade 

                                     ***************************************************

              Denna falk är fotograferad ca två veckor innan de blev förgiftade 

                                        **********************************************

                                           *****************************************

    De sitter på vattentornet i Kristianstad högst upp 

Förstora 

                                     ******************************************













Inlagt 2015-11-01 19:05 | Läst 5950 ggr. | Permalink
En väldigt fin rovfågel men finns inte många i mina trakter. Hur blev de förgiftade? Låter inget vidare...
Ha det bra!
//Micke
Svar från gertphoto 2015-11-01 20:23
Tack Micke Här är inte så många här häller Det var någon eller några som satte gift på nacken på duvor som falken fångade och åt så hela familjen dog det är tråkigt när sådant händer Ha en fin kväll : ) // Gert
Att falkarna är så dyksnabba har jag ju hört och på sätt och vis inte så svårt att tro på. Men hur vet man att dom kan urskilja en duva på 8 km? Strunt i det, det är säkert sant. Fina bilder men tråkig historia/ Björn T
Svar från gertphoto 2015-11-03 18:47
Tack Björn Falkarna har en mycket bra syn så det kan de säkert Ha en skön kväll : ) // Gert
Mycket trist att de inte fick leva vidare. Pilgrimsfalken är väl inte fullt så hotad nu som den var tidigare men varje par är ju värdefullt. Fina bilder visar du också. Jag ska försöka få syn på den som bor I domkyrkotornet I Uppsala I vinter. Det är en trogen gäst.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2015-11-03 18:51
Tack Lena Vist är det trist De hade sett bo i en låda på vattentornet så man kunde följa på webben när de matade ungarna Ha det skönt : ) // Gert
Fascinerande läsning och fina bilder. Men hu så tråkigt med förgiftningen. Obegripligt och meningslöst.
Ha det fortsatt bra!
Eva
Svar från gertphoto 2015-11-03 19:00
Tack Eva Det är tråkigt när det blir så Falken har en mycket bra syn och kan flyga mycket fört Ha det skönt : ) // Gert
Minns denna tragiska händelse.
Fint få se dessa bilder.
Inte alla förunnat.
Gun-Inger



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg