© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Stenknäck

Stenknäck (Coccothraustes coccothraustes) är en stor fink med mycket kraftig näbb.

Stenknäcken är brun på ovansidan och askgrå med rostbrun anstrykning på undersidan. Stjärten och vingpennorna är svarta, den förra i spetsen, de senare i infanet försedda med en vit fläck. I flykten syns tydligt ett vitt vingband, även på undersidan. Honan har mer dämpade färger än hannen, i övrigt är könen lika. Kroppslängden är 18-19 centimeter och vikten cirka 50-60 gram.

Lätet är ett explosivt knäppande zick samt ett koltrastlikt dämpat srri. Sången, som hörs mest på våren, är lågmäld och består av zickanden varierat med knirranden och knarranden i gulsparvsliknande ramsor.

I Sverige förekommer den mest i södra och mellersta delen och tidigare även där sparsamt, men har på senare tid ökat i antal och häckar allt längre norrut.

Stenknäcken blir könsmogen efter ett år. Under häckningsperioden förekommer den i löv- och blandskog, parker och fruktträdsodlingar. Boet byggs i en klyka mellan några grenar, vanligen högt upp i ett lövträd, och är konstfärdigt sammanflätat av riskvistar samt invändigt fodrat med fina rötter, ull och hår. Honan lägger 3 till 6 ljusblå ägg. Äggen ruvas i 13 till 14 dagar, huvudsakligen av honan. Båda föräldrarna utfodrar ungfåglarna.

På hösten äter den mycket gärna kärnor av körsbär. Dessutom förtär den kärnor av rönnbäroxelbär och dylikt samt olika sorters frön.

                                                                  *************************

                                                                      ************************

Förstora 

                                                       *********************************

Inlagt 2016-02-20 18:29 | Läst 4049 ggr. | Permalink
En av de nya arterna som har hittat till min trädgård denna vinter. Jag har sett den 3-4 gånger. Tyvärr aldrig varit ute då så jag fått någon bild på den. Men å andra sidan, hade jag varit ute så hade den ju inte stannat till hos mig. Spännande fågel tycker jag och dessutom så har den ju ett litet säreget utseende, kanske den kraftiga näbben som gör att jag tycker det. Fin teckning har den.
Svar från gertphoto 2016-02-22 17:51
Tack Ingemar Här en hel familj på två stora och fyra små Vist är de lite annorlunda för sin stora näbb med den kan de knäcka kärnor Ha en skön kväll : ) // Gert
Den ser ut att ha lika god koll på dig som du på den! Fint!/ Björn T
Svar från gertphoto 2016-02-22 17:53
Tack Björn Den har helt koll vad jag gör Ha en skön kväll : ) // Gert
En fågel som det inte går att ta miste på. Den kommer till vår trädgård ibland, oftast på våren. Den poserar härligt på den sista bilden.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2016-02-22 17:57
Tack Lena Den är en vacker fågel Vi har haft två stora och fyra små Så det är trevligt att se när de flyger runt i flygande fläng Ha en skön kväll : ) // Gert
Den där är bekant även av mig, har haft funt besök även här. Tror att jag till och med fick den på bild.
Svar från gertphoto 2016-02-22 18:03
Tack Margareta Det var trevligt att du fick bild på den fina stenknäcken Ha en skön kväll : ) // Gert
Hmm, en som är ovanlig i mina hemtrakter, men vet att den finns några mil norr om mig. Gillar verkligen deras färger och deras kraftiga näbb. Sista bilden där den verkar spara in något är riktigt bra.
Ha en bra söndagskväll, Gert!
Svar från gertphoto 2016-02-22 18:09
Tack Mikael Här har vi en familj Här är nära till skogen så det är bara 500 m så den flyger lätt hit till fågelmataren Ha en skön kväll : ) // Gert
En tuffing den här fågeln med sin breda näbb.
Vad lyssnar den efter för något eller den har den stilen ändå.
Fina bilder du tagit.
Gun-Inger
Svar från gertphoto 2016-02-22 18:12
Tack Gun Inger Med den näbben knäcker den kärnor Den har också en vacker fjäderdräkt Ha en skön kväll : ) // Gert



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg