© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Kråka med bollen

Ett Gott slut på 2016  och  Ett Gott Nytt 2017  önskar  Gert o Karin  till ALLA på F S  Och ett fint fotoår 

Kråka är en fågel i familjen kråkfåglar. Många internationella auktoriteter delar numera upp kråkan i det två distinkta arterna gråkråka (Corvus cornix) och svartkråka (Corvus corone), medan andra auktoriteter, exempelvis Sveriges ornitologiska förening, fortfarande behandlar dem som underarter av samma art, och som då bär det vetenskapliga namnet Corvus corone 

Kråkan är precis som många andra kråkfåglar social och läraktig. Den håller helst till i skogsdungar, men även i parker och trädgårdar i närheten av människor. Den har skarp syn, hörsel och luktsinne. Under förmiddagarna söker kråkan energiskt sin föda och letar igenom alla ställen där det kan finnas lämplig föda. Kråkan är allätare och har en mycket varierad kost. Den äter till exempel döda djurkroppar, sniglar, insekter, frukt, köksväxter, groende eller mogen säd, småfåglar, smärre däggdjur, fisk och fågelägg.

Mitt på dagen vilar den sig, men under eftermiddagen är den åter ute på spaning. Framåt kvällen samlas traktens kråkor och tillbringar natten i någon lund eller skog. Kråkan är mycket vaksam, särskilt om den är utsatt för förföljelse. Rovfåglar undgår sällan kråkornas uppmärksamhet och de är kända för att mobba rovfåglar genom att förfölja dem under höga skrik. När en kråka av denna anledning eller vid någon fara ger ifrån sig sitt läte samlas alla kråkor som finns inom hörhåll.

Under häckningsperioden lever kråkorna parvis, vid andra tider av året ofta i flock. Kråkan bygger sitt bo i höga träd, i Sverige i slutet av mars eller i början av april. Gamla bon repareras ofta och används på nytt. Underlaget består av torra kvistar. Ovanpå dessa läggs gräs, bastremsor, rötter med mera, därefter ett lager lera och innerst ull, hår, borst och andra mjuka fibrer. Äggen är 3 till 6 till antalet. De är gröngrå, fläckade med leverbrunt och askgrått. Honan ruvar ensam, men efter kläckningen vårdar båda föräldrarna ungarna. Ungarna matas även en tid efter att de lämnat boet, och äter då ofta direkt ur gapet på föräldrarna.


Fler bilder på vigg5.se

Inlagt 2016-12-31 15:15 | Läst 4448 ggr. | Permalink
Kul bildserie på kråkan. Förmodligen tog den bollen för ett ägg. Tror dock att den kom på misstaget ganska omgående. Gott Nytt År !
Sten
Är det en golfboll som den knyckt? Ser kul ut.
Spelade golf en gång när en räv kom och snodde bollen.
Kul bildserie! De är inte alltid så lätta att komma nära nog. Gott nytt år!
Intressant text och nog är dom läraktiga allt! Hade problem med kråkor som tog sig in hos mina höns och tog kycklingar en sommar för flera år sen men dom fick lära sig den hårda vägen att låta bli och har inte besvärat hönsen sen dess.....
Roliga o fina bilder på Kråkan! Dom är helt klart intelligenta o intressanta att studera! Gott nytt på dig Gert! LO
Fin bildsvit! Här på Saltspring har vi bara svartkråkor, och de konkurrerar om livsrummet med korp. När kråkorna är framme motas korpen obevekligt bort. Kråkorna är inte bara klyftiga, de är också skickliga flygare. När jag var sommarbarn på en bondgård i Västergötland var kråkorna illa sedda, eftersom de tog kycklingar. Så ibland tog man fram en bössa. De observanta kråkorna drog då omedelbart ivät, och det var sällan man lyckades skjuta någon.
Härliga bilder på kråkan Gert och GOtt Nytt År!
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg