© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Skärfläcka

Skärfläcka (Recurvirostra avosetta)

Skärfläckan är en favorit fågel och så läste jag att hade fått kycklingar  så en lämplig  dag  körde vi till Trönninge ängar  för att fotografera  det var synd  att det var så lite vatten.  Så de var  så långt från gömslet 

Skärfläckan är omisskännlig med sin svartvitbrokiga dräkt och långa och tydligt uppåtböjda näbb.  Fjäderdräkten på de adulta fåglarna är mestadels vit, med svart i nacken, på huvudets övre halva, på ryggen och i ett band på vingen. Könen är lika. De unga fåglarna har en gråare fjäderdräkt. Benen är långa och något blåaktiga. Skärfläckan har simhud mellan tårna. Den är ungefär 43 cm lång och har ett vingspann på 77–80 centimeter.

Skärfläckorna går samfällt till attack mot måsar och kråkor om dessa kommer för nära deras bon. För det mesta lyckas skärfläckorna jaga bort dem, men ibland kan en mås eller kråka få tag i en unge eller ett ägg. En annan taktik som skärfläckan använder för att skydda sitt bo är att uppträda som om den har brutit vingen och på detta sätt dra rovdjurets uppmärksamhet bort från boet. Till skillnad från de flesta andra vadarfåglar simmar skärfläckan ofta och bra. 

Med den uppåtböjda näbben sveper de fram och tillbaka längs vattenytan och plockar på detta sätt ut kräftdjur, fiskrom och alger  som de äter. Ibland kan de också ta maskar.

Boet kan vara en hålighet i marken, som är sparsamt inklädd med växtdelar, exempelvis grässtrån. Det kan också placeras på en tuva. Äggläggningen sker i slutet av april. Den lägger 3-5 ägg som kläcks i mitten av maj. Ungarna går omedelbart därefter ut till vadplatserna tillsammans med sina föräldrar. Arten är en kolonihäckare och håller då till på koncentrerade platser. Under juli, augusti och september ses skärfläckorna samlade i stora, gemensamma revir, där de ruggar. Hos de populationer som inte är stannfåglar flyttar ungfåglarna mot övervintringsplatserna innan de adulta fåglarna ruggat färdigt. De adulta fåglarna flyttar sedan iväg under september och början av oktober.

Det finns fler bilder på min hemsida  vigg5.se

Det är synd att uppladdningen  inte helt OK 

Inlagt 2018-09-30 15:15 | Läst 1816 ggr. | Permalink
Fina bilder på en fågel som är en sann glädje att få se.
Svar från gertphoto 2018-10-01 18:23
Tack Stefan Ja ville se o fotografera skärfläckans kycklingar men det var på för långt håll Ha det bra // Gert
Jättefina bilder Gert!
Svar från gertphoto 2018-10-01 18:25
Tack Mikael Skärfläckan är en av mina favorit fåglar Hälsningar // Gert
Fina bilder och intressant läsning!
Skärfläckan är verkligen fin.

MvH
Johnny
Svar från gertphoto 2018-10-01 18:28
Tack Johnny Vist är skärfläckan vacker det är en härlig fågel Hälsningar // Gert
Skärfläckan är en mycket vackert fågel och det var extra kul att få se dess ungar.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2018-10-01 18:34
Tack Lena Vi åkte upp till Trönninge för att fotografera skärfläckans ungar men torkan hade tagit mycket vatten så de höll sig där det finns mat jättelångt ut från gömslet Hälsningar // Gert
Det var en vacker fågel och ungarna var bedårande.
prova att ladda ner Google Crome, tills de fått ordning på blogginställningarna.
Jag har gjort det (under protest) bara för att kunna få mina bilder där jag vill ha dem och skriver sedan texten i Edge för där ser jag det bättre.
Svar från gertphoto 2018-10-02 16:32
Tack Margareta Vist är den vacker och ungarna med Prova med frifox det är en bra webbläsare den har jag också på mac när jag laddar upp till min sida så kan jag använda den Hälsningar // Gert



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg