© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Rödbena

Rödbenan häckar i stora delar av Europa och Asien, norr om Himalaya och så långt österut som till Kina. Merparten av världspopulationen är flyttfåglar och de övervintrar i MellanösternIndien och Sydostasien. Arten övervintrar också lokalt utmed stora delar av Afrikas kuster. Exempelvis övervintrar 25% av alla rödbenor som flyttar utmed atlantkusten (i den så kallade östatlantiska flyttkorridoren) kring Bijagosöarnautanför Guinea Bissau. Merparten av populationen i Storbritannien och Västeuropa är stannfåglar eller flyttar kortare sträckor ut till havet.

Adulta fåglar har röda ben och röd näbbrot med gråsvart näbbspets. Både näbb och ben är ganska långa. Den adulta fågeln är om sommaren gråbrunspräcklig på ovansidan. Bröstet och gumpen är ljust gråvattrat. I flykten visar den en tydlig vit kil längs med ryggen och breda vita bakkanter på vingarna som har svarta handpennor. I vinterdräkt är den mindre vattrad, lite dovare och gråare än om sommaren. Den är cirka 30 cm lång och har ett vingspann på 59-66 cm. Den väger ungefär 130 gram. Juvenila individer har gulorangea ben och mestadels grå näbb. Ovansidan är vattrad i gult, gråsvart och brunt medan undersidan är ljus med gråsvart längsstreckning.

Flyktlätet är ett tvåstavigt ”tju-hu”, eller ”tju-hu-hu”. Den varnar med ett hamrande ”kly-kly-kly…”. Den har också ett joddlande spel med inslag av flyktlätet. Rödbenan är överhuvudtaget en högljudd fågel.

                                                                                    ****

                                                                                          ****

Förstora 

Inlagt 2016-05-07 21:12 | Läst 3040 ggr. | Permalink
Ja, de kan föra ett himla liv. På ett bra sätt.
Svar från gertphoto 2016-05-14 19:01
Tack Stefan Rödbenan är en vacker fågel vist har den ett skarpt läte Ha en skön pingst : ) // Gert
Bra fotat! En fin fågel när den traskar runt sjökanterna. Har sett mest av denna uppe i Jämtland för egen del.
Ha det gott!
Svar från gertphoto 2016-05-14 19:07
Tack Mikael De är som du säger de går vid sjökanter De är så så vackra och smäckra Ha en skön pingst : ) // Gert



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg