© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Flickslända

Flicksländor och jungfrusländor (Zygoptera) är en underordning i insektsordningen trollsländor.

Flykten är inte så snabb som hos de egentliga trollsländorna, och de flesta arter jagar därför mer långsamt flygande insekter, eller väljer sina byten bland stillasittande insekter. De föredrar att vistas i närheten av kärr och mindre vattensamlingar samt bland vass och säv utmed sjöar och vattendrag.

Vid parningen griper hannen med sin tång i bakkroppens spets tag om honans hals och honan kröker upp spetsen av sin bakkropp mot basen på hanens abdomen, där sädesblåsan med sperman finns. Omedelbart efter befruktningen börjar äggläggningen, ofta med honan sittande på stjälken av en vattenväxt och fortfarande fasthållen i nacken av hannens tång. Med sitt äggläggningsrör borrar hon ett hål i stjälken och lägger ett ägg. Detta upprepas flera gånger och paret flyttar sig allt längre ner utefter stjälken, ibland även under vattenytan.

Larverna, som tillbringar hela sin utvecklingstid i vattnet, är smärtare än de egentliga trollsländornas larver. Deras underläpp är ombildade till ett tångformad, framsträckbart fångstorgan, en så kallad fångstmask. Flicksländornas larver har också tre stora bladlika trakégälar i spetsen av bakkroppen. Dessa stora yttre gälar fungera även nästan som simfenor, då larverna med slingrande rörelser förflytta sig i vattnet.

Flicksländorna och jungfrusländorna är spensligt byggda, med en lång, smal bakkropp och ett tvärställt, cylindriskt huvud. De har tydligt åtskilda fasettögon och deras framvingar och bakvingar är mycket lika formade, med basen avsmalnande till ett "skaft". Vingarna hålls under vila av de flesta arter hopslagna över ryggen, hos några få delvis utbredda snett bakåt. Färgen är oftast metallisk grön, blå eller brun. Vingarna har ofta ett litet vingmärke i framkanten nära spetsen.

 

                                                                                               ****

                                                                                 *****

                                                                                       *****

Förstora 

Inlagt 2015-07-26 14:59 | Läst 4758 ggr. | Permalink
Fantasitsikt fina är dom och det syns på bilderna. Gillar alla deras färger och variationer. Bra fakta också!
Ha det fint!
//Micke
Svar från gertphoto 2015-07-29 20:51
Tack Micke Håller med dig att de har så fina färger Ha det skönt : ) // Gert
Eleganta bilder på djur som jag sällan eller aldrig söker. När man kommer nära dem som du gjort så fascineras man av deras kropp och stora ögon.
Svar från gertphoto 2015-07-29 20:55
Tack Ingemar Gillar alla sländor för de har många fina färger Ha det skönt : ) // Gert
De är ju så vackra dessa sländor. Jag minns också den gången då jag ställde frågan om varför de bara var sländor av honkön på bilderna....Jag fick det förklarat för mej :-)
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2015-07-29 20:59
Tack Lena Sländor är så fina det finns många färger på flicksländor Så finns det trollsländor för de är också vackra med fina färger Ha det gott : ) // Gert
Mysigt att du visar olika sländor.
Visst är det så att det är något visst med dessa.
De är så vackra samt så sköra
Gun-Inger



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg