© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Porträtt av Alpacka

Alpacka (Vicugna pacos) är ett domesticerat kameldjur från Anderna som är besläktat med vikunja. Alpacka avlas för sitt mycket fina hår som ofta kallas alpackaull.

Anfadern till den domesticerade alpackan är den utrotningshotade vikunjan (Vicugna vicugna). Alpackan beskrevs först med det vetenskapliga namnet Lama pacos men DNA-studier har med säkerhet fastställt att den inte är släkt med lama varför alpackan idag placerades i släktet Vicugna. Det finns två typer av alpacka, suri och huacaya.

Alpackan har en partåig fot med trampdyna och två klor. Alpackans tänder växer ibland mer än vad de naturligt kan hålla efter med kost utan måste få sina tänder manuellt slipade. Hingstarna får vid 4 års ålder kamptänder som filas ner eller sågas av med en diamanttråd. Alpackornas grundfärger är vit, svart och flera grå och bruna nyanser samt rosagrå och stålblå.

Suri får ull som formar sig i pennor som kan liknas vid Dreadlocks. Huacaya har en mycket fin och ull som blir mycket tät.

Alpackor har ett rikt "språk" bestående av hummande läten, som ibland kan låta likt en människa som talar med handen för munnen. De har ett varierat kroppspråk där de höjer och sänker huvudet och vinklar öronen på olika sätt. Alpackor kan likt lamor "spottas". Det är inte saliv inblandad i deras spott utan de kräks upp magsyra och halvsmält maginnehåll. Alpackorna är ovilliga att spotta och gör det då nästan uteslutande mot andra alpackor och mycket sällan mot människor.

En alpackas dräktighet löper vanligtvis över 50 veckor men kan variera ±14 dagar och hondjuret betäcks vanligtvis två veckor efter sin förra födsel och föder på så sätt ett föl varje år. Tvillingfödslar är ovanliga (cirka 1/2000) och få tvillingföl överlever.

Alpackor är mycket utpräglade flockdjur och måste leva tillsammans med andra alpackor. En stressad alpacka kan få magsår som inte går att bota. En alpacka har en förväntad livslängd på 20-25 år.

 

                                                                                    ****

                                                                                          ****

Förstora 

Inlagt 2015-07-23 18:10 | Läst 3730 ggr. | Permalink
Intressant läsning Gert. Har varit uppe i Jämtland vid Svenstavik och omgivningarna runt omkring under 5 dagar och insåg att det var många som hade Alpackor i sina hägn där uppe. Har inte sett det så spritt tidigare. Var intressant att lära sig mer om dessa djur via din text. Dom är fina och deras ungar är väldigt fina, nästan kramgoa.
Ha det bra!
//Micke
Svar från gertphoto 2015-07-26 13:58
Tack Mikael Det var trevligt att så många hade Alpackor uppe i Jämtland De är mycket sällskapliga Ha en skön Söndag : ) // Gert
Inget djur som jag ser alltför ofta. Minns inte ens när jag såg någon senast.
Svar från gertphoto 2015-07-26 14:01
Tack Ingemar Har själv sett alpackor några gånger nu i häng också Ha en skön söndag : ) // Gert
Önskar jag kunde få bära mitt huvud på detta sätt.
Jag är så förtjust i dessa som ibland är på Hovdala .
Bra bilder och text
Gun Inger
Svar från gertphoto 2015-07-26 14:05
Tack Gun-Inger Har också sett dem på Hovdala Dessa djur var i hägn utanför Vankiva Ha en skön söndag : ) // Gert



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg