© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Blåmes

Blåmes (Parus caeruleus eller Cyanistes caeruleus) är en fågelart inom ordningen tättingar i familjenmesfåglar (Paridae). Den lilla fågeln är med sin blågula fjäderdräkt rätt enkel att känna igen och mycket vanlig i stora delar av Europa. Blåmesens habitat är löv- och blandskog med hög andel ekar, men den återfinns också ofta i parker och trädgårdar. Utöver Europa förekommer den i några angränsande delar av Asien. Populationen i Nordafrika och på Kanarieöarna har tidigare kategoriserats som en underart tillarten blåmes, men kategoriseras idag oftast som den egna arten koboltmes (Parus teneriffae).

Blåmesen föredrar animalisk föda, framför allt insekter och spindlar. Utanför häckningsperioden ökar betydelsen av frön och annan vegetabilisk föda. Blåmesen är påfallande skicklig i sitt sökande efter föda. Den kan klamra sig fast vid de yttersta grenarna på träd och även hänga upp och ner när den söker föda. Blåmesar häckar oftast i trädhål, men även fågelholkar används ofta. Huvudkonkurrent om häckningshål och vid födosök är den betydligt större talgoxen.

Blåmesens fjäderdräkt påvisar ett mycket utpräglat och för det mänskliga ögat osynligt dräktmönster i detultravioletta spektrumet. Dessa färgvariationer spelar en roll vid partnerval. Det har bevisat att många fågelarter kan observera ultraviolett ljus och hos dessa arter uppvisar fjäderdräkten ofta ett reflektionsmaximum i det ultravioletta området. Det är dock en egenhet för blåmesar att de uppvisar en sorts "kodad" könsdimorfism, då könen är tydligt urskiljbara i ljusets ultravioletta spektrum i motsats till i det för människor synliga området.

Könen är lika men det förekommer en subtil könsdimorfism, men inte alla individer kan entydigt bestämmas efter dessa. De kännetecken i fjäderdräkt som ger mest hjälp för att skilja könen åt är bredden och färgningen på halsbandet och färgintensiteten på den blå hjässan (se bild). Dessutom har hanen mer vitt på panna, vingband och stjärtfjädrar. Däremot är könen tydligt urskiljbara i ljusets ultravioletta spektrum

 

 

                                                                              ****

                                                                                  ****

Förstora 

Inlagt 2015-08-06 21:04 | Läst 2384 ggr. | Permalink
Blåmesen är min absoluta favoritfågel.
Svar från gertphoto 2015-08-09 18:55
Tack Ingemar Blåmesen är fin Ha det skönt i sommarvärmen : )) // Gert
Blåmesen är en bedårande vacker liten fågel som vi kan glädjas åt att den är så pass vanlig.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2015-08-09 19:02
Tack Lena Blåmesen är lika trevlig att se om det är på sommar eller på vinter den är härlig fågel Ha det gott : ) // Gert
Här har du bilder som gör mig mjuk inombords.
Så gullig den är där den sitter i all sin prakt.
Skulle vilja hålla den i min hand.
Gun-Inger
Svar från gertphoto 2015-08-09 19:05
Tack Gun-Inger Blåmesen är en söt liten fågel man blir glad att se den Ha det skönt i sommar värmen : ) //Gert
Ahh, min lilla favoritfågel! Fina bilder. En kaxig krabat som vi har gått om i det här landet, men än dock en favorit!
Ha det fint!
//Micke
Svar från gertphoto 2015-08-09 19:10
Tack Micke Vist är den kaxig men jag gillar den För den är så söt Ha det skönt i sommar värmen : ) // Gert



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg