© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Grodor

Grodor är ett samlingsnamn för vissa arter i ordningen stjärtlösa groddjur. De bildar dock ingen enhetligtaxonomisk grupp och har inte nödvändigtvis ett närmare släktskap med varandra än med andra arter inom ordningen. De skiljer sig från paddorna främst genom att huden är slätare och fuktigare och att de hoppar fram snarare än kryper som paddorna gör. Arterna förekommer i tropiska och tempererade regioner över hela världen. Europeiska arter hotas främst av att deras våtmarker fylls igen eller på grund av trafikleder som ligger mellan deras olika reproduktionsområden och levnadsområdena.

Som vattenlevande larver (yngel) äter de alger, växtdelar och smådjur, varför de fungerar som filtrerande renhållare. När de förvandlats och påbörjat sitt landliv äter de maskarsniglarspindlar och andra småkryp. De är dessutom själva omtyckta bytesdjur för en rad andra organismer – i vatten blir de ofta föda åt större insektslarver och på land äts de till exempel av olika smådäggdjur och fåglar. Groddjurens levnadssätt och fortplantning har anpassats efter en hög dödlighet i de lägre åldersklasserna. Under den årliga lekperioden producerar exempelvis en åkergrodehona en äggsamling med cirka 1 500 ägg. Av dessa överlever mellan fem och tio fram till vuxen ålder då de själva kan delta i fortplantningen. Resten av honans fortplantningsansträngning det året kommer ekosystemet till del i form av näring och föda. När grodor föds, föds de med gälar. Medan de växer utvecklas lungor som de använder som fullvuxna.

I Sverige förekommer det 8 arter grodor: vanlig grodaåkergrodaätlig grodalångbensgrodagölgrodalövgrodalökgroda och klockgroda. Alla dessa arter är fridlysta i Sverige.

 

                                                                                            *****

Förstora 

Inlagt 2015-08-22 21:07 | Läst 6826 ggr. | Permalink
Snyggingar! //Ann
Svar från gertphoto 2015-08-24 20:56
Tack Ann Vist är de vackra det är kanske en förtrollad prins Ha en skön kväll : ) // Gert
Grodor är mina absoluta favoritdjur och jag har själv klockgrodor som husdjur. Det tål att påpeka att alla svenska grodor är fridlysta och att man inte kan plocka in dem som man vill. I södra Sverige har ni helt andra förutsättningar att fotografera t ex lövgrodor och flera andra arter.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2015-08-24 21:01
Tack Lena Grodor är fina djur Lövgrodan är min favorit Vi har en groda som är i blomkrukan där jag vattnar Ha det gott : ) // Gert
Bytesjakt som vanlig, dessutom bra bilder!/ Björn T
Svar från gertphoto 2015-08-24 21:02
Tack Björn Grodor är fina djur Ha det gott : ) // Gert
Fina bilder - intressant information. Var ute tidigare i våras och fotograferade paddor, fick då lära mig att det inte var grodor, utan just alltså paddor, vilket var skillnad.
Hälsningar//GöranR
Svar från gertphoto 2015-08-24 21:05
Tack Göran Grodor är fina djur Paddor är lite grövre Ha det gott : ) // Gert
Små grodorna, små grodorna...är lustiga att se... =)
Sötnosar! =)
Svar från gertphoto 2015-08-24 21:07
Tack Heléne Vist är de lite lustiga att se ha en skön kväll : ) // Gert



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg