© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Kanadagås

Kanadagås (Branta canadensis) är en fågel inom släktgruppen gäss med sin ursprungliga utbredning iNordamerika men som genom introduktion nu har en stor population i Europa och även på Nya Zeeland.Dvärgkanadagåsen behandlades länge som en underart till kanadagåsen men har idag artstatus.

Kanadagåsen hittar man främst i öppna sjöar och i skärgården, men den träffas även på i parker och jordbruksbygd med mindre sjöar eller dammar. Den verkar föredra stränder som är förhållandevis fasta, gärna med gräs ända ned till vattnet. Den häckar även i myrområden som har större vattenspeglar. Oftast placeras boet bara några meter från vattnet, men ibland förekommer det också bon långt upp på land.

Utanför häckningstiden lever kanadagåsen i stora flockar. Boet är en grop i marken med gräs, pinnar och torv som fylls med gråvitt dun. Honan lägger de enfärgat gråvita äggen främst mellan april och maj, oftast mellan 5 till 7 ägg som i genomsnitt brukar väga 175,5 gram per styck som nylagt.. Äggen ruvas i ungefär 30 dygn och ungarna blir flygga efter cirka 40 till 50 dygn. Oftast stannar ungarna hos föräldrarna fram till nästa häckning. Om flera kanadagåspar på samma plats får ungar slås kullarna ofta samman till en större flock med ungar som vaktas i skift av föräldraparen.

Födan består av gräs och andra växter samt deras rötter. Kanadagåsen föredrar platser där gräset har en låg höjd. Kanadagäss i parker låter sig gärna matas med bröd av människor. I en större flock med betande kanadagäss håller några gäss vakt medan de andra betar.

Kanadagåsen anses i många av de områden där den är introducerad vara ett skadedjur. Bland annat för att den äter upp växter och lämnar stora mängder spillning efter sig. Den anses också ha en negativ inverkan på populationer av andra gäss som exempelvis sädgås vars population minskar.

                                                                                     *****

Förstora 

 

Inlagt 2015-09-12 19:47 | Läst 3377 ggr. | Permalink
Tråkigt att den fågel med sin prakt fått så dåligt rykte! Den är otroligt fin när den med familjen av små ungar glider fram längs vasskanten eller ligger på stenstränderna för att torka. En vanlig sjöfågel men även vanlig på bondens åker ibland, då i stora flockar.
Vad är det för en liten fågel bakom Gräsanden i första bilden måntro?
Intressant med detaljer, som alltid Gert!
Ha det gott!
//Micke
Svar från gertphoto 2015-09-13 15:14
Tack Micke Den lilla fågeln på den första bilden är en vigg Kanadagåsen tycker jag är en fin gås Det är också grågåsen men de är så många och vanliga Ha det gott i veckan : ) // Gert
Det är ett skadedjur som bara skitar ner, det är en sanitära olägenhet. Detta djur förbrukar syre för oss.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg