© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Kungsljus

Kungsljus (Verbascum thapsus) är en art i familjen flenörtsväxter som förekommer i stora delar avEurasien. I Norden finns den ända upp till Ångermanland i SverigeTrondheim i Norge och i sydligasteFinland. Arten växer på torra platser, till exempel steniga backar, grusbankar, berghällar och öppna gläntor i skogar.

Kungsljus är en stor, tvåårig ört, som blir upp till 1,5 m hög, med rak, hård stjälk, som avslutas med en lång smal blomspira. Växten blommar andra året. Hela örtståndet är täckt av ett ljust, grågult ludd som skyddar det mot uttorkning och skador från solstrålning. Detta ludd består av färglösa, mycket fina, men utspärrat greniga hår, varigenom växtens yta ser ut att vara överspunnen av en spindelvävslik beklädnad. Enstaka större grenhår, som kan ses med en vanlig lupp, höjer sig över det övriga luddet, och skyddar växten mot betning eftersom dessa ytterst fina men styva grenar skadar betesdjurens mun. Blomkronan är svagt olikbladig (zygomorf). I ståndarkransen är zygomorfismen tydligare. Kungsljusets blommor är protogyna, det vill säga pistillens märke är färdigt och moget innan ståndarknapparna öppnat sig. Blommorna är svagt välluktande.

Namnet kungsljus lär komma av att man förr i tiden doppade vinterståndarna av kungsljus i tjära och använde det som en fackla. SläktnamnetVerbascum förekommer som växtnamn redan hos Plinius men är av osäker härledning.

                                                                                     *****

Förstora  

 

Inlagt 2015-09-18 21:03 | Läst 4213 ggr. | Permalink
Fortsätter att med intresse läsa dina informativa bloggar! Kungsljuset har jag , till skillnad mot många av fåglarna, sett!/ Björn T
Svar från gertphoto 2015-09-25 20:20
Tack Björn Tycker själv om kungsljus den har så vacker gul färg Ha en trevlig helg : ) // Gert
En vacker och ståtlig blomma.
Svar från gertphoto 2015-09-25 20:30
Tack Margareta Den är vacker Ha en trevlig helg : ) // Gert
Intressant läsning och intressant om namnet och facklan i slutet. Fint dokumenterat!
Ha det bra!
//Micke
Svar från gertphoto 2015-09-25 20:32
Tack Micke Trevligt att du gillar texten Blomman är vacker Ha en skön helg : ) // Gert



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg