© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Hovdala slott med de Kungliga

Skördefest på Hovdala slott 

Hovdala är ett slott i Brönnestads socken i Hässleholms kommun.

Hovdala slott ligger vid Finjasjön, 7 km söder om Hässleholm och 10 km sydost om Tyringe. Slottet har anor från medeltiden. Det består av en trelängad manbyggnad, ett imponerande porttorn samt ladugård. Tornet bär än i dag spår av strider som utkämpades i slutet av 1600-talet då svenskarna angrep Hovdala under skånska kriget 1675-1679.

Dessutom finns en äldre park med lövträd, fruktträd, kryddgård och labyrint. Slottet är sedan 1998 öppet för allmänheten. Sommartid anordnas guidade visningar. På slottet finns restaurang och café.

Hovdala omtalas första gången i början av 1100-talet. På Gårdstaliden, omkring en kilometer väster om slottet, ligger en borgruin från högmedeltiden där man gjort mindre arkeologiska undersökningar. Den första kända ägaren till egendomen hette Magnus Råbock (Raboc) och omnämns på slutet av 1300-talet. På 1500-talet ägdes Hovdala av släkten Laxmand och kom genom giftermål till släkten Grubbe. År 1612 stormades Hovdala av svenskar i samband med det sk Kalmarkriget mellan Sverige och Danmark, men utan framgång. Till minne av denna händelse finns en huggen stenplatta inmurad i porttornet, uppsatt 1633. Sivert Grubbe överlät 1634 Hovdala till sin svärson Jochum Beck. Han satsade sin stora förmögenhet på Andrarums alunbruk och dog utfattig 1682. Redan 1648 hade han fått avträda Hovdala till några av sina långivare, som delade upp egendomen. Det köptes åter samma av dansken Jens Michelsen, eller på svenska Jöns Michelsson, som blev adlad Ehrenborg av Karl XI. Under hans tid sägs det att Hovdala stormades och brändes av snapphanar den 7 augusti 1678, men troligare var det delar av den retirerande danska armén som tidigare under skånska kriget befunnit sig under belägring i Kristianstad. Michelsson hade under kriget en svensk här förlagd på Hovdala och straffades av den danska armen genom att slottet stormades och sattes i brand. J Michelssons sonson ryttmästaren Casper Ehrenborg gjorde Hovdala till fideikommiss. Hovdala beboddes av släkten Ehrenborg under åren 1665-1981. Godset kom dock i svenska statens ägo genom expropriering redan i mitten på 1940-talet. Marken runt slottet har därefter använts som militärt övningsområde. Slottet är ett nationellt kulturarv och sedan 1947 ett statligt byggnadsminne.

                                                                              *****

En del av slottet 

                                                                                       *****

Hovdala ån

                                                                                           *****

Kungens bostad  Slottet 

                                                                              *****

Köksträdgård 

                                                                                     *****

Amiral fjäril 

                                                                                   *****

De Kungliga var också där 

                                                                                    *******

GBF visar svampar 

                                                                            *******

Restaurang byggnad 

                                                                                    ******

Förstora 

Tornet och Huvud ingång 

                                                                                   *******

 

 

Inlagt 2015-09-24 19:05 | Läst 7111 ggr. | Permalink
Det här var en gedigen historielektion Gert. Vackra stenbyggnader frodiga planteringar. Ser också ut att vara ett naturskönt område.
Svar från gertphoto 2015-09-25 20:42
Tack Ingemar Trevligt att du gillar historian På sommaren kan besöka den stora lägenheten det är mycket intressant man får se mycket från den tiden Det är mycket naturskönt Finjasjön och guldkusten Ha en skön helg : ) // Gert
Det var mysigt få se vad de hade för sig på vårt slott denna höst.
Verkar som det blir mer o mer för varje år.
Du har fått en massa värdefulla dokumentära bra bilder.
Härligt det.
Gun-Inger



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg