© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Fasan

Fasan (Phasianus colchicus) är en hönsfågel som ursprungligen bara fanns i södra Asien, men somintroducerats till många platser runt om i världen, däribland Europa, där den på många håll har förvildats.

Fasanen härstammar från Asien där det ursprungliga beståndet förekommer från området väster om Kaspiska havet och österut till Sydostasien och kustområden utmed Japanska havet. Fasanen har introducerats till stora delar av världen där de sedan förvildats och den förekommer från sydöstra Europa genom Centralasien till Japan och Taiwan. Vissa underarter har introducerats till Nordamerika där de har hybridiserat och utgör idag en väletablerad förvildad population.

Först infördes fasanen till slottsmiljöer, men har sedan förvildats och stora delar av populationen kategoriseras idag som spontant förekommande av SOF. I Sverige förekommer den i södra halvan av landet, på Öland och Gotland, och i norr, främst utmed Östersjökusten. Enligt SOF kategoriseras den förvildade populationen förekomma så långt norrut som till Medelpad men den observeras ända upp till Norrbotten, men de senare kategoriseras inte som förvildade eller spontana utan härstammar från utplanterade individer.Fasanen är inte anpassad för snörika vintrar.

Fasanen vistas helst i lundar och täta snår, som omges av ängar och fält och erbjuder tillgång till vatten. Under hela dagen håller de sig på marken och smyger bland buskar för att finna sin föda, som utgörs av insektermaskarbär och frön. Först på kvällen uppsöker de lämpliga träd för att övernatta.

Hanarna lever i månggifte och är under häckningsperioden mycket stridslystna. Boet består av en uppskrapning i marken, som kan fodras med torra växtdelar, där den lägger 7-17 olivfärgade ägg som honan ruvar i 24-25 dagar

 

                                                                              ************

                                                                              **************

Förstora 

                                                                      ******************

Inlagt 2015-10-20 19:51 | Läst 5474 ggr. | Permalink
Vilka fina sköna bilder.
Är här många fasaner hos dig.
Gun-Inger
Svar från gertphoto 2015-10-23 19:59
Tack Gun-Inger De här fasanerna är fotograferade på Trolle Ljungby Där föder de upp till försäljning färdig för grytan Ha en skön helg : ) // Gert
Pampiga bilder på fasanen. Jag har i sommar för första gången sett fasankycklingar och hela familjer med fasaner. De finns överallt runt Uppsala men är svåra att få syn på annat än när man skrämmer upp en vilt flaxande fågel.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2015-10-23 20:05
Tack Lena Dessa går i ett majsfält Ibland kan man se ganska många Sedan kan man köpa de i vilt butiken på Trolle Ljungby Ha en skön helg : ) // Gert
Tjusig och präktig fågel som man inte ser alltför ofta. Fina bilder Gert!
Ha det bra!
//Micke



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg