© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Spindlar

Spindlar (Araneae) är en ordning inom klassen spindeldjur med över 42 000 arter spridda världen över. Gruppen är rovlevande och olika insekter är den viktigaste födan. Kännetecknande för spindlar är att kroppen kan indelas i två övergripande delar, framkropp och bakkropp, och att de har åtta ben ordnade i fyra benpar. På bakkroppen finns spinnvårtor för produktion av silkestrådar, en egenskap som skiljer dem från andra spindeldjur. Silkestråden som spindlar producerar består av en tunn och starkproteinsträng och har många olika användningsområden. Bland annat används silkestråden för att spinna nät, för att vira in byten och som material för äggsäckar.

Spindlar har ett par chelicerer, även kallade käkar, som används för att hugga byten. Alla spindlar, undantaget några som saknar eller möjligen saknar giftkörtlar, kan injicera gift för att skydda sig själva eller för att döda och bryta ner byten. Endast omkring 200 arter har dock ett gift som är starkt nog för att orsaka hälsoproblem för människor. Flera större arter har bett som kan vara tämligen smärtsamma även om de inte orsakar långvariga skador eller problem för hälsan.

I ekosystemen håller spindlarna i sin roll som predatorer nere antalet av framförallt insekter och de är nyttiga för människan genom att de fångar många skadeinsekter, som exempelvis myggor och flugor. Spindlar har även en roll som föda för många andra djur, exempelvis fåglar, grodor, paddor och ödlor.

Alla spindlar har åtta gångben ordnade i fyra benpar som är fästade på undersidan av framkroppen. Benen är ledade. Det finns sju segment på varje ben. I ordning heter dessa: coxa (höft), trochanter (lårring), femur (lår), patella (knä), tibia (skenben), metatarsus (ankel) och tarsus (fot). Det yttersta segmentet, tarsen, är försedd med två eller tre småklor. Hos spindlar med tre klor är två klor vanligen större och en klo, den i mitten, mindre. Hos spindlar med två klor finns ofta en tätare tofs med styvare hår istället för en tredje klo, så kallade kloborst.

Ögonen är placerade på ovansidan av främre framkroppen, över käkarna. Antalet ögon varierar mellan olika grupper. Många spindlar har åtta ögon men en del har bara sex ögon. Det finns också några som har ännu färre ögon eller som saknar ögon helt. Ögonen är oftast arrangerade i två rader, hos spindlar med åtta ögon då med fyra ögon per rad. Det är inte alltid ögonraderna är raka, utan de kan vara böjda så att det ser ut som om det är fler än två rader. Utöver i rader grupperas spindlarnas ögon i par. En spindel med åtta ögon har fyra ögonpar. De två ögonen mitt i raden kallas mittögon och de två yttersta ögonen i raden kallas sidoögon. Storleken på ögonparen kan vara olika. Aktivt jagande spindlar har ofta två ögon som är större än de andra.

                                                                     *************************

    Förstora 

                                         ********************************************


Inlagt 2015-11-04 21:16 | Läst 4848 ggr. | Permalink
Har inte spindelforbi ..
Men barbarnsflickorna har det.
Vi har hade mycket stora spindlar inhyser.
Mysiga studera. De kan spring fort som attan.
Hälsar
Gun-Inger
Svar från gertphoto 2015-11-10 15:27
Tack Gun-Inger Spindlar är så fina och så spinner så vackra nät Ha en skön onsdag : ) // Gert
Spindlar är definitivt intressanta! Jag som är materialinriktad är mest fascinerad av kvaliteten på trådarna de spinner. De mest hållasta material i förhållande till vikt (densitet) är inte metalliska material som höghållfast stål och liknande, det är istället avancerade kompositer uppbyggda av plast med varierande mängd av extremt hållfast kolfiber och som används i både vapen och flygplan. Kolfibern är oerhört stark men i gengäld kan den inte töjas med mer än ngn % innan den brister, den är spröd. De starkaste trådarna som stagar spindelnäten har ännu högre hållfasthet än kolfibern och tål samtidigt töjningar på omkring 50 % utan att brista. Därmed har den bättre energiupptagningsförmåga än ngt annat material och skulle vara fantastiskt i lätta skyddsvästar tex. Det pågår många försök att odla spindlar eller direkt framställa tråd syntetiskt men såvitt jag vet har man fortfarande inte lyckats annat än i mkt små kvantiteter. Ha det gott/ Björn T
Svar från gertphoto 2015-11-10 15:32
Tack Björn Mycket intressant att spindelnät är så starkt visste jag inte Mycket lärorikt Ha en skön onsdag : ) // Gert
Intressant djur det där och dina bilder fina!
Svar från gertphoto 2015-11-10 15:35
Tack Danne Det finns många arter och de är fina var och en art Ha det gott : ) // Gert
På bild går de väl an men inte gillar jag dem. Tror att det beror på derad snabbhet så man aldrig vet var man har dem.
Svar från gertphoto 2015-11-10 15:44
Tack Margareta Gillar spindlar för de gör så fina nät och de skall föra lycka med sig får man hoppas Ha en skön onsdag : ) // Gert
Finns både vackra och hemska spindlar, men alla är fascinerande att titta på. Men kanske inte allt för nära ;)
Fina makro !
Ha det bra!
//Micke
Svar från gertphoto 2015-11-10 15:48
Tack Micke Vist finns det vackra stora små och tjocka spindlar och de fascinerar mig Ha det gott : ) // Gert



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg