© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Svingelgräsfjäril,

SvingelgräsfjärilLasiommata megera, är en fjärilsart i familjen praktfjärilar. Vingspannet varierar mellan 35 och 42 millimeter, på olika individer.

Honan och hanen är tämligen lika i utseendet. Vingarnas ovansida är brunorange med bruna tvärlinjer och ytterkanter. I framhörnet på framvingen finns en svart fläck med vit mittprick, en ögonfläck. Ögonfläckar liknar ögon och syftet med dem är att skrämma rovdjur som vill äta upp fjärilen. Längs bakvingens ytterkant finns flera, något mindre, ögonfläckar. På undersidan är framvingen gulorange med bruna teckningar och en svart ögonfläck i framhörnet. Undersidan av bakvingen är spräcklig i ljusbrunt och grått och längs ytterkanten finns flera mindre ögonfläckar omgivna av brunorange ringar.

Larven är grön med några smala ljusare längsgående linjer. Den blir upp till 25 millimeter lång

Värdväxter, de växter larven lever på och äter av, är olika gräs till exempel arter i gröesläktet,svingelsläktet och hundäxingssläktet.

Flygtiden, den period när fjärilen är fullvuxen, imago, infaller i två generationer i maj-september. Svingelgräsfjärilens habitat, miljön den lever i, är torrare gräsmarker och soliga berg.

Fler bilder på  vigg5.se 

                                                                 ****************************

                                                             *************************

                                                                 **********************

   Förstora 

                                                          ****************************

Inlagt 2017-07-01 16:38 | Läst 3058 ggr. | Permalink
Den känner jag igen, dock såg jag icke en fjäril under de väldigt våta förhållanden som rådde ute idag. Gillar mest nr 1, men de andra är ju mer illustrativa.
Svar från gertphoto 2017-07-04 15:15
Tack Stefan Fjärilar vill ha vackert väder och ingen blåst Ha en bra dag // Gert
Jag har inte sett så många fjärilar i år, men i år såg jag en liten, liten nässelfjäril. Den hälsade väl juli välkommen. Fina bilder på dina fjärilar, inte lätt att få bilder på dem då de sällan sitter still med utbredda vingar. i alla fall de jag ser.
Svar från gertphoto 2017-07-04 15:19
Tack Margareta Det har blåst så mycket här så det är inte så många som är ute och flyger De bör sitta still när man fotografera dem Ha en bra dag // Gert



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg