© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Trädkrypare

Trädkrypare (Certhia familiaris) är en fågelart inom familjen trädkrypare (Certhiidae).

Den liknar andra arter inom familjen med böjd näbb, mönstrad brun ovansida, vitaktig undersida och långa styva stjärtpennor som den använder för kunna balansera upprätt på trädstammar och grenar. Den kan lättast urskiljas från den likartade trädgårdsträdkryparen, som delar en stor del av dess utbredning i Europa, genom skillnaden i sång.

Trädkryparen har nio eller fler underarter som häckar i olika delar av dess utbredningsområde i detempererade delarna av Eurasien. Arten återfinns i alla sorters skogsmarker, men där den överlappar med trädgårdsträdkryparen i Västeuropa återfinns den med större sannolikhet i barrskogar eller på högre höjder. Den häckar i trädhålor eller bakom barkflagor, och föredrar introducerade mammutträd som häckningsplatser där sådana finns tillgängliga. Honan lägger vanligen fem eller sex vita ägg med rosa prickar i det fodrade boet, men ägg och ungar är sårbara för angrepp från hackspettar och däggdjur, däribland ekorrar.

Trädkryparen är insektsätare och klättrar uppför trädstammar som en mus, för att leta efter insekter som den plockar från skrevor i barken med sin fina böjda näbb. Den flyger sedan till foten av ett annat träd med en distinkt oregelbunden flykt. Fågeln lever ensam på vintern, men kan bilda gemensamma sovplatser under kallt väder

 

Trädkryparen häckar från ett års ålder. Boet byggs i sprickor i träd eller bakom barkstycken. Där sådana finns är introducerade nordamerikanska mammutträd favoritträd för häckning, eftersom en hålighet för häckning enkelt kan gröpas ur dess mjuka bark. Sprickor i byggnader eller murar används ibland, och konstgjorda fågelholkar eller luckor kan föredras i barrskogsområden. Boet har en bas av kvistar, tallbarr, gräs eller bark, och är fodrat med finare material såsom fjädrar, ull, mossa, lav eller spindelnät.

I Europa läggs vanligen fem till sex ägg mellan mars och juni, men i Japan läggs tre till fem ägg från maj till juli. Äggen är vita med mycket fina rosaaktiga prickar främst vid den breda änden, mäter 16 x 12 mm och väger 1,2 g , varav 6% är skal. Äggen ruvas av enbart honan i 13–17 dagar tills de duniga ungarna kläcks. Ungarna ärbostannare. De utfodras sedan av båda föräldrar, men värms av endast honan, i ytterligare 15–17 dagar tills de blir flygga. Ungfåglarna återvänder till boet några nätter därefter. Omkring 20% av paren, främst i söder och väster, föder upp en andra kull.

                                                                            *************************

Förstora 

                                                                         ************************


Inlagt 2015-11-02 19:25 | Läst 4558 ggr. | Permalink
Den här luriga lilla fågeln har jag minsann försökt fånga på bild ett antal gånger men inte riktigt fått till ännu. Den är verkligen kul att se då den klättrar längs trädstammarna men när jag fick se det på nära håll för första gången hade jag inte ens en kamera med mej. Typiskt. Kul att läsa lite om den och se dina fina bilder.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2015-11-04 18:58
Tack Lena De är svåra att få syn på den att fota Den är inte så lätt att se Ha det skönt : ) // Gert
En fin fågel som jag brukar hitta och fotografera när vi är på Hökensås. Där finns det ett flertal. Gillar första bilden ovan, riktigt bra närbild!
Ha det bra Gert!
//Micke
Svar från gertphoto 2015-11-04 19:01
Tack Micke Vad trevligt att du har trädkrypare på nära håll Ha det gott : ) // Gert
Fin liten rackare den fågeln och bra bilder Gert! Kul med lite info om den också! Allt gott!
Svar från gertphoto 2015-11-04 19:04
Tack Danne Det är inte så lätt att att se eller tota dem Ha det gott : ) // Gert
Den där är inte lätt att få bra på bild. Haft besök av den t å gånger på tomten. En gång fick jag en suddig bild för att jag fick så bråttom och den andra gången flög den innan jag hann få fatt på kameran.
Ditt galleri av fåglar verkar vara outtömligt.
Svar från gertphoto 2015-11-04 19:09
Tack Margareta Vad trevligt att du haft dem på eran tomt Det finns ganska många får ta några äldre som inte har visat Ha det gott : ) // Gert
Spännande se denna vilket jag faktiskt har gjort då och då.
Gillar bilderna mycket.
Gun-Inger



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg