© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Rhododendron

Rododendronsläktet (Rhododendron) är ett släkte i familjen ljungväxter, med bland annat omtyckta blommande trädgårdsväxter.
Flera av arterna i släktet är städsegröna. Under försommaren växer nya blad ut. Rhododendron finns som buske och trädliknande växt. De är vanligen långsamt växande men blir efter några årtionden mycket stora.
I vilt tillstånd finns de i Himalaya, Burma, Kaukasus och Tibet. De gillar kyla men har svårt att tåla torka. I Sverige finns två vilda arter, lapsk alpros (R. lapponicum) och skvattram (R. tomentosum).
Som trädgårdsväxt finns den i otaliga varianter, enligt en källa 1300 stycken, förmodligen fler. Arterna skiljer sig åt vad gäller storlek, blomfärg, och blomningstid, men de blommar samtliga under tidig försommar.
Rododendronsläktet är så kallade surjordsväxter, pH-värdet i jorden bör vara 4,5 och den föredrar att växa i sluttningar med lätt vandrande skugga.

                                                              ************************

Förstora 

Inlagt 2016-05-02 19:07 | Läst 2742 ggr. | Permalink
Härliga färger! Nu kommer våren! Må fint, LO
Svar från gertphoto 2016-05-06 19:57
Tack LO Det är en tidig rhododendron men vacker färg Ha en skön helg : ) // Gert
Så långt har inte våra kommit ännu
Svar från gertphoto 2016-05-06 20:03
Tack Bengt Det är en mycket tidig sort med ganska små blommer och blommar i slutet av mars Ha en trevlig helg : ) // Gert
Det mest fantastiska är att dom bildar stora knoppar redan på hösten och som utan problen klarar sig genom hela vintern med kyla och snö!/ Björn T
Svar från gertphoto 2016-05-06 19:59
Tack Björn Den är mycket tidig blommar i slutet av mars Ha en trevlig helg : ) // Gert
Den är fin den och har ett kul namn som barn brukar gilla att försöka uttala.
Lärde mig då jag vandrade i Alperna att alprosen är en slags rododendron.
De som växer i Himalaya blommade när jag var där och det var enorma träd med lite orkidéer växande på stammarna. En mäktig syn.
Svar från gertphoto 2016-05-06 20:10
Tack Margareta Detta är en tidig sort Du har lärt mig något att alprosen är typ rododendron det visste jag inte Ha en trevlig helg : ) // Gert



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg