© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Gullviva

Gullviva (Primula veris) är en art i familjen viveväxter. Det är en gulblommande växt som är en av de mest igenkännbara vårblommorna i Sverige. Gullvivan är Ålands och Närkes landskapsblomma.
Gullvivan är bland vårens ("veris") förstlingar ("primula"). Redan vid snösmältningen visar sig den övervintrande bladrosetten med vitgröna, sammetsludna blad, och i maj och juni kommer gullvivans blommor, strax efter vitsippans. Gullviva är på sina håll mycket ymnig och plockas mycket till buketter, och är en av årstidens populäraste prydnadsblommor. Emellertid har den i vissa landsdelar minskat och är fridlyst i hela landet. Den får inte plockas eller skadas i Skåne, Hallands och Örebro län. I resten av landet är det tillåtet att plocka en bukett till sig själv. Man får inte gräva upp eller dra upp blommorna med rötterna och inte heller plocka eller samla in exemplar för försäljning eller andra kommersiella ändamål. .
Arten är allmän i södra Sverige, men mindre allmän i mellersta Skandinavien och går ej längre i norr än till Västerbotten och ungefär motsvarande latitud i Finland. I Norge förekommer den så långt norrut som Narvik i Nordland fylke
En mutation, inte helt ovanlig, har röda blommor. Om dessa korsas med de vanliga gula exemplaren får avkomman en färg mitt emellan. Dessa ska inte förväxlas med halvvissna gula exemplar, som under en kort tid har en rödaktig nyans.

                                                                *********************

                                                                              *********************

Förstora 

Inlagt 2016-05-06 19:34 | Läst 6204 ggr. | Permalink
En vacker vårblomma som jag inte sett ännu, men jag vet att de finns.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2016-05-14 18:43
Tack Lena Vist är den vacker här finns många men de är fridlysta här i Skåne Ha det fint i helgen : ) // Gert
Den känns igen växer frodigt i vår gräsmatta och de blommar för fullt nu, har även en röd oc hör och häpna rådjuren äter inte gullvivor.
Väntar nu på att de ska blomma över så vi får klippa gräsmattan.
Svar från gertphoto 2016-05-14 18:51
Tack Margareta Vad trevligt att de växer i eran gräsmatta Rådjur äter det som är gott de flesta blommor Rådjur var här på kyrkogården och åt av kransar och andra blommor så det var inte så trevligt Ha en skön pingst : ) // Gert



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg