© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Skärfläcka

Skärfläcka (Recurvirostra avosetta) är en fågel i familjen skärfläckor inom ordningen vadarfåglar

Till mitten av 1800-talet var beståndet stabilt, antalet häckande fåglar minskade sedan betydligt i Västeuropa. I slutet av århundradet häckade arten bara tillfälligt. 1913 fridlystes skärfläckan som andra fågelart i Sverige.1927 kom skärfläckan tillbaka som häckfågel i Sverige och då först i Skåne. Arten spred sig till Gotland 1947. Idag uppnår det svenska beståndet totalt till mellan 1 200 och 1 500 par.

Skärfläckorna går samfällt till attack mot måsar och kråkor om dessa kommer för nära deras bon. För det mesta lyckas skärfläckorna jaga bort dem, men ibland kan en mås eller kråka få tag i en unge eller ett ägg. En annan taktik som skärfläckan använder för att skydda sitt bo är att uppträda som om den har brutit vingen och på detta sätt dra rovdjurets uppmärksamhet bort från boet. Till skillnad från de flesta andra vadarfåglar simmar skärfläckan ofta och bra.

Fler bilder på   www.vigg5.se  

Förstora 


Inlagt 2016-08-04 19:03 | Läst 3690 ggr. | Permalink
Hej Gert,
jag såg skärfläckor ordentligt för första gången i Spanien i våras. Fantastiskt fina fåglar. De har en hel repertoar av roliga beteenden för sej på våren. Önskar att jag kunde se dem lika ofta som ni kan i södra Sverige.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2016-08-08 19:06
Tack Lena Skärfläcka är min favorit fåglar Ha en skön kväll :) // Gert



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg