© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Ladusvala

Ladusvala (Hirundo rustica) är den mest spridda fågelarten i familjen svalor. Ladusvalan är en tätting med ett distinkt utseende med blå ovansida, lång, djupt delad stjärt och böjda spetsiga vingar. Den förekommer i Europa, Asien, Afrika och Amerika.

Arten delas oftast in i sex underarter, vilka häckar över norra halvklotet. Fyra av dessa är utpräglade flyttfåglar och deras vinterkvarter täcker stora delar av södra halvklotet ända till centrala Argentina, Kapprovinsen i Sydafrika och norra Australien. Dess vidsträckta utbredning medför att ladusvalan inte är hotad av utrotning.

Ladusvalan är en fågel som trivs i öppna landskap och häckar ofta i byggnader uppförda av människor. Den bygger ett skålformigt rede, av bland annat lera, i lador eller liknande byggnader och livnär sig av insekter som den fångar i flykten.

Denna art lever i nära anslutning till människor, och dess vana att äta insekter har medfört att människorna ofta haft en tolererande inställning till arten. Detta stärktes förr även av vidskepliga föreställningar kring fågeln och dess bo. Det finns många hänvisningar till ladusvalan i litterära och religiösa verk, både på grund av att den lever i människans närhet och på grund av dess tydligt märkbara årliga flyttning.

Honan liknar hanen, men de yttre stjärtpennorna är kortare, det blåa på ovansidan och bröstbandet är mindre glänsande och underdelarna är blekare. Honan har också mindre rödbrunt på strupen och pannan. Juveniler är brunare och har blekt rödbeiget ansikte och vitare underdelar. Den saknar också den adulta fågelns långa stjärtpennor

Se fler bilder på  www.vigg5.se

Förstora 

Inlagt 2016-09-12 19:04 | Läst 3748 ggr. | Permalink
Jeg har på fornemmelsen at det er en vigende fugleart i hvertfald her i DK.
Spændende billeder især nummer 3.
Som sædvanlig en meget udførlig og oplysende tekst.
Mange venlige hilsener fra Erik
Mycket trevligt inlägg med intressant text och härlig bildserie på matleverans till de hungriga svalungarna! Verkligen roligt att få se.
Mvh Lisa
Intressant text om ladusvalan som jag själv inte observerar tillräckligt då den finns i överflöd här hemma. Bra bilder också!
Fantastiska bilder på svalorna! Fattar inte hur du ovh kameran hinner med, dom är ju bara så snabba!/ Björn T
Härliga bilder på ungarna och det ser verkligen ut att vara fart vid matningen.
Hälsningar Lena
Där får man allt vara snabb med kameran om det ska bli något kan jag tänka men du fick till det bra!
Svalor är då inte lätta att fånga på bild, de är för det mesta fladdrandes uppe i luften.
Snyggt, med gapande näbbar också.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg