© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Rödhalsad gås

Rödhalsad gås (Branta ruficollis) är en gås som häckar på den palearktiska tundran. Den är en flyttfågel och absoluta merparten av världspopulationen övervintrar på låglandet i Rumänien och Bulgarien. Populationen har minskat kraftigt under kort tid och arten kategoriseras som starkt hotad.

Den rödhalsade gåsen är en flyttfågel som häckar på tundra i arktiska regioner i Europa och Asien, från Jamal och österut till centrala Tajmyrhalvön. Den övervintrar i centrala Asien eller södra Europa. 98% av hela världspopulationen övervintrar på låglandet i Rumänien och Bulgarien utmed den nordvästra stranden av Svarta havet. Före 1950 var låglandet i Azerbajdzjan den viktigaste vinterlokalen men idag är den till stora delar övergiven.Små grupper återfinns också vintertid i Nederländerna, Irak, Iran och så långt söderut som Grekland. Den ses ibland i andra delar av Europa och uppträder då ofta tillsammans med andra Branta-arter i samma storlek, som prutgås eller vitkindad gås.

Gotland räknar man den som tillfällig och i resterande delar av Sverige har det observerats nästan 200 individer

Bilderna är mycket  beskurna  

Fler bilder på vigg5.se


Inlagt 2016-10-30 21:00 | Läst 4968 ggr. | Permalink
Grattis, jag har aldrig sett någon.
Svar från gertphoto 2016-11-20 15:57
Tack Stefan den är ovanlig Ha en fin kväll Gert
Du verkar ha ett oändligt arkiv med fågelbilder, intressant med faktainformation också.
Svar från gertphoto 2016-11-20 15:59
Tack Margareta Det har blivet många fågelarter Ha en fin kväll Gert
Det har passerat en rödhalsad gås här förra veckan men när vi lyckades ta oss ut i dagsljus hade den dragit vidare med 5000 andra gäss. Jag trodde inte den var så ovanlig som du beskriver. då hade jag nog försökt åka ut en vardag för den var på samma plats flera dagar.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2016-11-20 16:03
Tack Lena vist är den ovanlig Hade den på ganska nära så kom en havsörn och skrämde den och några andra gäss sedan landande mycket längre bort Ha en fin kväll Gert



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg