© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Strömstare

Strömstare (Cinclus cinclus) är en fågel i familjen strömstarar. Den är den enda tättingen i Europa som både kan simma och dyka.

I Sverige häckar den i större delar av landet men med en högre koncentration i norra halvan av landet, medan den på vintern påträffas spridd över hela landet, ibland ända ute i kustbandet.

Strömstaren blir cirka 15–18 centimeter lång, med ett vingspann på 26–30 centimeter. Näbben är rak och starkt hoptryckt i sidled. Vingarna är korta och kupiga, stjärten kort, i spetsen tvär. Vuxna fåglar ser tjocka och kortbenta ut på grund av den voluminösa fjäderdräkten. Flykten är snabb och rak utan bågar eller glid och med mycket snabba vingslag.

Fjäderdräkten ser förutom bröst och haka helsvart ut på håll, men är till största delen mörkt grå till brungrå med mörkare vattring främst över ryggen. Stjärtpennor, vingarna och huvud har en brunare nyans. Bröst och haka är lysande vita. Buken är hos nominatformen närmast svart medan brittiska och centraleuropeiska fåglar har en kastanjebrun ton på buken och ibland även huvudet. Ben och iris är bruna medan näbben är nästan svart. Könen är lika. Juvenila fåglar är grå med vattring och har bara rent vitt på hakan medan bröst och buk är vattrat ljusgrå som blir mörkare nedåt buken.

Strömstaren vistas ständigt vid vatten, företrädesvis strömmande vattendrag, och simmar och dyker mycket skickligt. I vattendraget kan strömstaren springa på bottnen i jakt på nattsländelarver och andra småkryp. Boet byggs vid strömande vatten i stenklyftor, under broar och liknande. Boet är förhållandevis stort, klotformat med en liten cirkelformad öppning. Det byggs av bland annat mossa och tätas inuti med fjädrar och dun. Den lägger 4–6 rent vita ägg och ungarna tas om hand av båda föräldrarna.

Den är Norges nationalfågel

Strömstaren är fotograferad vid fallet på skansenområdet 

Fler bilder på  vigg5.se




Förstora 


Inlagt 2016-11-20 15:55 | Läst 3287 ggr. | Permalink
Trots att jag inte är fågelfotograf skulle jag gärna vilja få syn på strömstare någon gång, den ser väldigt trevlig ut och är ju speciell som vinterbadar :-) Gillar dina bilder, får migännu mer att vilja få syn på nå´n!/ BjörnT
Lena Holm 2016-11-20 16:05
Hej Björn,
jag ska kolla upp om den är på plats vid Ulva Kvarn lagom till decemberfikat, om du tror att du kan komma då. Jag har fått mina bästa bilder där. Annars kanske det kan komma tillfällen i januari eller februari. Det ska helst vara kallt och finnas lite is och snö.
Hälningar Lena
Khalad 2016-11-20 17:03
Det vore trevligt men kan än inte säga säkert, en av helgerna där nånstans åker vi till Gbg för att hälsa på barn och barnbarn, de sticker till Hawai (Maui förstås - surffantaster) fyra veckor över jul och helgerna/ Björn T
Svar från gertphoto 2016-11-21 20:57
Tack Björn hoppas du får se strömstaren Lena hittar säkert en strömstare som ni får se Ha en skön kväll Gert
Strömstaren är en fascinerande fågel och det är ett stort nöje att få se den dyka mitt i smällkalla vintern. Ibland är den lite svår att få syn på men det vita bröstet och dess rörelser brukar avslöja den.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2016-11-21 21:01
Tack Lena Strömstaren är rolig att se på när den dyker simma i forsen Ha en skön kväll Gert
Mycket fina bilder på strömstaren.
Svar från gertphoto 2016-11-21 21:02
Tack Sture för din kommentar Ha en skön kväll Gert
En mycket vacker fågel. Bra du delar med dig. Får se om jag har ork i vinter att ta mig dit jag sett den förr.
Svar från gertphoto 2016-11-21 21:04
Tack Stefan En trevlig fågel som kan dyka och simma under vatten Ha en skön kväll Gert
Riktigt fina bilder på Strömstaren och kul med lite info om den också!
Svar från gertphoto 2016-11-21 21:06
Tack Dan En trevlig fågel när den dyker i forsen Ha en fin kväll Gert
Gillar dom två första bilderna för dom visar strömstarens miljö med vattenfallet bakom. Fin mossig sten den står på också. Strömstaren var faktiskt en av de första fåglar jag fick publicerad i en tidning. En svartvit bild tagen vid ett biflöde till Gavleån någon kilometer hemifrån. Min dotter såg en strömstare där förra året så det är förmodligen en lämplig plats för dom.
Sten
Svar från gertphoto 2016-11-21 21:08
Tack Sten Det är en vacker fågel med sin vita haklapp Ha en skön kväll Gert
Jättefina bilder Gert! Såg Strömstaren för några helger sedan uppe i dalarna vid Österdalälven. Riktigt roligt att sitta och titta på.
Svar från gertphoto 2016-11-21 21:10
Tack Mikael Vad trevligt att du också har strömstare i din närhet Ha en fin kväll Gert



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg