© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Tranor

Trana (Grus grus) är en fågel i familjen tranor (Gruidae) i ordningen tran- och rallfåglar (Gruiformes). Tranan är en stor långbent och långhalsad flyttfågel som häckar från Skandinavien och Östeuropa österut till norra Kina och östra Ryssland. På väg till sina häckningsplatser på våren uppsöker den specifikt utvalda lekplatser där den genomför en spektakulär parningsdans. 

En adult trana är ungefär 115–130 cm lång, har ett vingspann på 200–230 cm och väger 4–6 kg. Hanen är generellt något större än honan. Dess fjäderdräkt är huvudsakligen grå. Kinder, nacke och hals är svarta, huvudets sidor bakom ögonen och på överhalsen vitaktiga. På hjässan har den en fjäderlös röd vårtaktig hudfläck som tranan varierar i färgintensitet och storlek med hjälp av sin kraftiga nackmuskel. Vingpennorna är svarta. De inre förlängda armpennorna har upplösta, krusiga fan, vilka bildar en krusig stjärtliknade fjäderbuske. Tranans egentliga stjärt är istället ganska kort.

I Kina har tranan beskrivits som prinsen av alla fåglar och är en symbol för långt liv och sägs också vara det djur som bär döda själar till himlen.

Tranan fungerade på många håll som ett varsel på hur bra skörden skulle bli, i Frankrike förebådade den fint väder om den flög högt och i Mecklenburg fanns ett talesätt som sa att när tranorna skriar om huset blir det snart bröllop.

Den antika grekiska trandansen Geranos, som infördes i Aten av Theseus sedan han dödat Minotaurus i labyrinten på Kreta, efterliknar labyrintens vindlingar. I Norden finns berättelser om att trollkunniga personer kunde förvandla sig till tranor, och att tranan även kunde vara hin ondes fågel och på magiska sätt hämnas oförrätter, varför fågeln inte fick skadas.

Under antiken sades tranans kött vara bra för hälsan, och under medeltiden var dess kött en uppskattad och dyr delikatess. I Västergötland trodde man att vänstra sidan av tranan var ätbar medan den andra sidan smakade tran.

Det äldsta belägget för namn i Sverige är från 1400-talet. Namnet "trana" har inget med tran att göra. Det finns få dialektala namn för tranan men i Bohuslän har den kallats blåfot.

Se bilder  o video  på  trandansen   vigg5.se





Tranor på Pulken 


Inlagt 2017-04-07 18:42 | Läst 3471 ggr. | Permalink
Fina bilder Gert, Pulken är fint ett litet tag till.
Svar från gertphoto 2017-04-10 18:20
Tack Stefan Vi åker till Pulken och ser på tranor det är ganska trevligt och se så många på en gång Ha en bra kväll Gert
Tranor o tranor kan man verkligen se på..
Gun-Inger
Svar från gertphoto 2017-04-10 18:23
Tack Gun-Inger Här många tranor se en liten film på trandansen på min sida vigg5.se Ha en skön kväll Gert
De är pampiga att se och mängden man kan skåda t ex vid Hornborgasjön är mycket imponerande. Jag såg två stycken i går morse vid Hjälsta men vi hör dem också från vår egen trädgård ibland. Då har de landat bakom skogen och ute på vallen en bit bakom vårt hus.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2017-04-10 18:30
Tack Lena Hornborgasjön kommer ca dubbelt så många som till Pulken men det är trevligt att se bara några också Inte så långt borta finns tre tranor som går på en åker Ha en skön kväll Gert



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg