© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Sånglärka

Sånglärka (Alauda arvensis), också kallad lärka, är en fågel i familjen lärkor.

Sånglärkan är på ovansidan gråbrunspräcklig med ljusa fjäderkanter. Halsen och bröstet är vita, med gul anstrykning och täta, svartaktiga fläckar som slutar tvärt mot den ostreckade buken som är vit med svagare gul anstrykning. Ovansidan av vingpennorna är svartaktiga med rödbruna kanter och ovansidan av vingen har en vitaktig bakkant, medan undersidan av vingen är gråvit. Stjärten är trefägad: de yttersta pennorna är i olika grad vita, sedan följer svarta pennor medan de mellersta pennparen är brunaktiga. Lärkan mäter 16-18 centimeter på längden, har ett vingspann på 30-36 centimeter och väger 33-45 gram. Sånglärkan framför sin drillande sång under spelflykt då lärkan ryttlar högt upp i luften för att långsamt sänka sig ned mot marken.

Denna lärka häckar allmänt ända upp i Lappland. Dess främsta häckningsbiotop är klövervallar och gräsängar vilket gör att den blir mer sällsynt norr om odlingsgränsen.

Sånglärkan anländer ofta till Sverige redan i februari-mars. I september-november flyttar de i Sverige häckande sånglärkorna till Västeuropa. Ett fåtal övervintrar dock i södra Sverige.

Sedan 1940- och 50-talet har lärkan minskat i Sverige. I 2010 års rödlista upptogs den som nära hotad.

Sånglärkan häckar på åkrar, slätter, hedar och stäpp och är i stora delar av sin utbredning starkt knuten till kulturlandskapet. Den livnär sig på insekter och frön. Den äldsta individ som åldersbestämts med hjälp av ringmärkning var drygt 10 år.

I näringsrika områden kan sånglärkan förekomma i glesa kolonier men vanligast är att de häckar enskilt. Sånglärkan bygger sitt bo av gräs på marken, och honan lägger tre till sex ägg som kläcks efter runt elva dygn. Äggen har en grågrön botten och är täckta av bruna fläckar. Honan ruvar äggen ensam. Ungarna lämnar boet ännu ej flygga efter tio dagar. Sånglärkan lägger vanligen två kullar per år.

Tidigare har den i hela Sverige ofta bara kallats för lärka.

Fler bilder  på  vigg5.se 




Inlagt 2017-07-24 15:29 | Läst 5504 ggr. | Permalink
Den tror jeg er i stærk tilbagegang her i DK. Vi havde masser af dem i 70er og 80erne ved vores sommerhus. Når den svirrede højt oppe i luften og sang, var det forår og sommeren på vej.
Meget fint med dine udførlige beskrivelser - gillas mycket.
Mvh. Erik.
Svar från gertphoto 2017-08-05 15:24
Tack Erik Du har rätt att den på tillbaka gång också här det är första gången jag har sett den Ha en bra dag // Gert
Vanlig hemomkring, gillar den lilla tofsen på huvudet. De är välkamouflerade på marken om våren.
Svar från gertphoto 2017-08-05 15:28
Tack Stefan Vid dina trakter har ni fler fåglar Här uppe i skogsbygden har vi inte så många fåglar Ha en bra dag // Gert
Få fåglar är för mig så starkt förknippade med vår, ljusa morgnar och öppna himlar, kul att få veta lite mer. Bra bilder också!/ Björn T
Svar från gertphoto 2017-08-05 15:32
Tack Björn Vad trevligt att du också har sånglärkan nära dig Ha en bra dag // Gert
Längesedan vi hade denna lärka hos oss hände förr..
Trevliga bilder se...
Gun-Inger
Svar från gertphoto 2017-08-05 15:34
Tack Gun-Inger Denna sånglärkan är fotograferad på Hovdala ängar Ha en bra dag // Gert



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg