© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Blomkrabbspindel

Blomkrabbspindel (Misumena vatia) är en spindelart i familjen krabbspindlar. 

Honorna, som är större än hanarna, kan bli upp till 10 mm i kroppslängd medan hanarna blir maximalt 5 mm. Dessa spindlar kan ha varierande färg beroende av vilken blomma de sitter på. Vanligaste färgerna är vita eller gula med strimmor och fläckar av rött eller lila, men de kan även vara av en heltäckande färg. Hanarna är av helt annan färg och teckning.

Namnet krabbspindel kommer ifrån att den liknar en krabba i sina utsträckta främre ben och i dess förmåga att gå i sidled likt en krabba.

Blomkrabbspindlar har förmågan att, så att säga, flyga när de känner sig hotade men även då de vill flytta till nytt område vilket de verkar göra med jämna mellanrum. På den blomväxt de sitter på ställer de sig med baken i vädret och skjuter ut tunn silkestråd som förs med vinden och fortsätter skjuta ut trådar lite då och då tills de får en att fastna i en närbelägen växt, till exempel ett högt växande strå. De trådar som inte fastnar i något tar de och hovar in och käkar upp då det är värdefull materia. När en tråd fastnat klättrar de över till den nya platsen och klättrar upp så högt de kan.

På dessa höjder blir de ofta föremål för rovdjur som fåglar och trollsländor. När de blir attackerade släpper de silkesseglet och sträcker ut sina främre ben varvid de seglar ner till marken.

Spindelen är fotograferad i Vittsjö 

Flerbilder  på min  hemsida  vigg5.se 

Inlagt 2019-07-30 10:47 | Läst 2335 ggr. | Permalink
Oj det var en häftig spindel som kan ändra färg också! Fina bilder du fångat på den.

MvH
Johnny
Svar från gertphoto 2019-08-01 16:27
Tack Johnny Vist är den häftig som skiftar färg i vilken miljö den är i Hälsningar. Gert
Vilket rovdjur och läckra bilder! Jag känner igen att jag sett dessa i våra gula rosor. Intressant att de skickar ut trådar som chansningar. Jag förstår dock att de tar dem tillvara igen för det vore "slöseri" med tråd annars.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2019-08-01 16:33
Tack Lena vist är det en rovspindel som kan ändra färg beroende på vilken blomma den sitter på om en är vit eller gul Hälsningar. Gert



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg