© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Gråkråka

Kråka är en fågel i familjen kråkfåglar. En del internationella auktoriteter delar numera upp kråkan i de två distinkta arterna gråkråka (Corvus cornix) och svartkråka  (Corvus corone),

Kråkan är precis som många andra kråkfåglar social och läraktig. Den håller helst till i skogsdungar, men även i parker och trädgårdar i närheten av människor. Den har skarp syn, hörsel och luktsinne. Under förmiddagarna söker kråkan energiskt sin föda och letar igenom alla ställen där det kan finnas lämplig föda. Kråkan är allätare och har en mycket varierad kost.

Mitt på dagen vilar den sig, men under eftermiddagen är den åter ute på spaning. Framåt kvällen samlas traktens kråkor och tillbringar natten i någon lund eller skog. Kråkan är mycket vaksam, särskilt om den är utsatt för förföljelse. Rovfåglar undgår sällan kråkornas uppmärksamhet och de är kända för att mobba rovfåglar genom att förfölja dem under höga skrik. När en kråka av denna anledning eller vid någon fara ger ifrån sig sitt läte samlas alla kråkor som finns inom hörhåll.

I svensk folktro ansågs kråkan vara en mycket intelligent fågel. Exempelvis sades det att kråkan själv spjälkar sitt ben om det blir brutet. Kråkan kan i likhet med korpen var en förklädd människosjäl, men framför allt har kråkan en varslande roll. Precis som korpen siar kråkan om dödsfall och andra olyckor. 

Kråkan är fotograferad  i Vittsjö 

Fler bilder på min hemsida  vigg5.se 

Inlagt 2019-09-29 13:56 | Läst 2239 ggr. | Permalink
Kråkor är fantastiska fåglar tycker jag och jag fotar dem gärna. Första bilden är verkligen en fullträff. Även när den tappar ägget (eller är det en golfboll?) är bra. Det brukar vara kul att titta på kråkor som interagerar med varandra.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2019-10-01 15:12
Tack Lena Alla kråkfåglar är fina men de kan bli för många de stör småfåglarna Denna kråka hade mycket roligt med denna golfboll Hälsningar Gert
Fint fångat och intressant blogg
Svar från gertphoto 2019-10-01 15:15
Tack Peter Vad trevligt att du gillar bilder och text Hälsningar Gert
Tycker som Lena, Kråkor är fantastiska när man kommer dom nära! Jag har några här i mitt 'närområde' som jag nyligen fotade nära, Det blev riktigt bra, dom kommer i min nästa blogg! Kul!
Hälsn!
Svar från gertphoto 2019-10-01 15:19
Tack Jan Vad trevligt att du gillar kråkfåglar Jag tycker att de är fina bara de inte blir förmåga då stör de småfåglarna Hälsningar Gert
Snygga bilder! Fint fångat på äggtjuven.

MvH
Johnny
Svar från gertphoto 2019-10-01 15:22
Tack Johnny Trevligt att du gillar mina bilder Det är en golfboll som den har roligt med Hälsningar Gert
Det finns många intressanta iakttagelser från gamla tider, värda att fundera över. Men är det ett ägg eller en leksak i munnen? Kråkor kastar väl inte bort maten?
Svar från gertphoto 2019-10-01 15:28
Tack Stefan De gamle har rätt i mycket om djur o natur Kråkan leker med en golfboll och hade jätte kul Hälsningar Gert



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg