© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Brushane

Brushane (Calidris pugnax) är en fågel som tillhör familjen snäppor (Scolopacidae). Fågeln har unikt stora skillnader i både utseende och storlek mellan könen, och där hanarnas praktdräkt skiljer sig tydligt åt även individuellt, vilket är ovanligt bland fåglar.

Brushanen har en mycket varierande dräkt under olika perioder på året och könen skiljer sig också åt. Näbben är svagt nedåtböjd med uppfattas som nästan rak. För att vara en vadare i denna storlek är näbben medellång. När brushanen sträcker på halsen kan den se mycket smal- och långhalsad ut. Den har ett mörkt öga, likt ett knappnålshuvud. Honorna är markant mindre än hanarna.

Det mest signifikanta och spektakulära, för brushanen är den brokiga praktdräkt som flertalet adulta hanar bär i början av häckningsperioden och som börjar anläggas när de återvänder till häckningsplatserna i början av april. Denna dräkt består av en krage av långa, styva, i spetsen bakåtböjda fjädrar kring framhalsen och nacken. Fjädrarna i halskragen och örontofsarna fortsätter sedan att växa under april och maj. Den nakna huden på tygeln växlar färg till gulorange och blir vårtig.

Utseendemässigt växlar mest halskragen i sin glänsande färg, från blåsvart till röd, gul eller vit, ren, fläckig eller bandad av vågiga tvärstreck.

Brushanen är fotograferad på Trönninge ängar   i Halland 

Fler bilder finns på min hemsida  vigg5.se

Inlagt 2020-08-30 19:08 | Läst 2243 ggr. | Permalink
Vilka fina bilder på brushanen! Roligt just att se hur praktdräkten ser ut. Många fina bilder, hälsningar/ Björn
Svar från gertphoto 2020-08-31 18:38
Tack Björn Brushanen har man sett när den har tappat sin fina skrud men i år kom vi i rätt tid Hälsningar Gert
Det här är ju verkligen spektakulära fåglar och att de kan se så olika ut beroende på säsong. Dessutom, som du påtalar, kan hannarna ha helt olika färger när de har sin pråligaste praktdräkt. Mycket fina bilder på brushanen.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2020-08-31 18:44
Tack Lena Brushanen har jag inte sett när den spelar hade varit roligt att se Det är inte så många ställen den spelar på Hälsningar Gert
Fint fångat. Mina första bilder på brushanen var på Vombs ängar i praktdräkt på några hanar, jag visste inte då vilken art det var, visste inte heller då att det var ganska unikt. Detta var nog en fyra år sedan har därefter försökt få se detta igen, men har ännu inte lyckats.
Svar från gertphoto 2020-08-31 18:53
Tack Peter Brushanen är vacker i sin praktdräkt har inte sett den spela på Härlövs ängar är det jag vet de spelar på Det minskade mycket när Falken fångade dem var ett lätt byte Nu finns inte Falken mer den blev förgiftad Hälsningar Gert
Intressant fakta och mycket fina bilder :)
Tror inte att jag sett denna art än faktiskt :)
Svar från gertphoto 2020-08-31 18:56
Tack Joakim Hoppas du får se de för de är vackra Hälsningar Gert
Fina bilder och intressant läsning!
Ja den kan verkligen se olika ut. Vacker fågel.

MvH
Johnny
Svar från gertphoto 2020-08-31 18:58
Tack Johnny Brushanen är en vacker fågel det kan skifta i färger Hälsningar Gert



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg