© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Älg i badet

Älgar (Alces) är ett släkte partåiga och de största nu levande hjortdjuren.

Älgarnas storlek varierar beroende på könet, arten, underarten och miljön som älgen lever i. Till exempel blir älgarna i Norrland generellt större än älgarna i södra Sverige. I Sverige har en älgko vanligen en mankhöjd mellan 150 och 170 cm, en älgtjur mellan 180 och 210 cm. Som mest kan en älgtjur uppnå en mankhöjd på 230 cm. Vikten på hösten ligger för en älgko på cirka 270 till 360 kg och för en tjur på omkring 380 till 540 kg.

Vid födseln är älgkalvens fäll rödbrun. På vuxna djur varierar fällens färg från rödbrun via gråbrun till svartbrun. Under vintern bleker den ut lite. Benen är ljusare och har kortare hår än den övriga fällen.

Som hos andra hjortdjur (med undantag för renen) är det endast handjuret som bär horn. Hornen börjar som små bastklädda rosenstockar hos älgkalven på hösten det första levnadsåret, som kan urskiljas som små bulor bakom ögonen. Vid 2 års ålder anlägger tjuren ofta enkla spetsar till horn, så kallat ”cykelstyre".

Under brunsten i september-oktober används hornen för uppvisning och även strider mellan tjurarna. När brunsten slutar brukar hornen sitta kvar fram till under vintern. De fälls vanligen i januari eller februari, men tidpunkten kan variera från november för äldre tjurar ända fram till april för ungtjurar.

Bilder är fotograferade i skogen 

Fler bilder  vigg5.se  

Inlagt 2020-12-12 14:49 | Läst 473 ggr. | Permalink
Fina bilder på älgen i badet och intressant text. Jag ser sällan älg numera men ibland har man tur.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2020-12-13 19:57
Tack Lena man ska ha tur att hitta en älg med stora torn Här finns lite älgar ente långt härifrån man kan se dem ibland Hälsningar Gert
Härligt fina bilder på Älgen i olika miljöer, är dom tagna i dina hemtrakter? Ha det gott, LO
Svar från gertphoto 2020-12-13 20:00
Tack LO Här finns lite älg inte så långt härifrån med lite tut kan man se älgar Hälsningar Gert(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg