© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

RÅKA

Råka (Corvus frugilegus) är en fågel som tillhör kråksläktet inom familjen kråkfåglar.

Boet påminner till utseendet om kråkans och kan nyttjas i flera år. Honan ruvar de 3–4 äggen under 16–20 dagar och matas under denna period av hanen.

Arten häckar allmänt i Skåne, på Öland och Gotland och dessutom på något enstaka ställe längre norrut 

Råkan påbörjar sin dagaktivitet mycket tidigt, ungefär en timme före soluppgången, och slutar mycket sent. Vid midvinter har den därmed åtta timmar till förfogande för födosök. Råkor är sällskapliga under hela året, häckar i delvis mycket stora kolonier och tillbringar natten gemensamt i sovträd. De har ett stort antal sociala beteenden. På våren utför de ofta flyglekar och tvära kast i luften. Ofta kan man iaktta lekar mellan gruppmedlemmarna, som att dyka och slå ned på föremål eller att gunga på en gren. Fågeln kan vid dessa tillfällen låta höra ett mycket ljudligt kraxande och skränande, som speciellt i stadsmiljö kan vara påfrestande för människor.

Råkan bebor mestadels öppen åker- och ängsmark som består av buskskog, småskog eller trädrader. Den är till stor del anvisad till kulturlandskap som omvandlats av människor. Ängsmarksområden, som uppvisar ett visst antal åkerytor, är särskilt gynnsamma för den. Den föredrar jämna eller backiga trakter, och undviker bergstrakter. Växtligheten på dess födoområde ska inte vara för hög, även om den i gynnsamma förhållanden även födosöker i högre gräs.

Råkan  är fotograferad i Östra Karup 

Fler  bilder på min hemsida vigg5.se 

Inlagt 2021-01-29 18:12 | Läst 2155 ggr. | Permalink
Fina bilder på råkan! En fågel jag läst och hört om men aldrig sett, häruppe finns den väl inte. Det finns inget att jämföra storleken med på bilderna, men den ser större ut än kajan, nästan som en kråka? Och näbben är oproportionellt stor....Hälsningar/ Björn
Lena Holm 2021-01-30 15:20
Om du kommer till Uppsala på sensommaren kan jag garantera ställen där du kan se dem. Ofta finns de också mitt inne i city men de är lättast att fota från bil.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2021-01-30 17:10
Tack Björn gillar Råkan för den har så fin fjäderdräkt helsvart Råkan och Kajan är lika stora Hälsningar Gert
Fina bilder på en cool fågel. VI har en ganska stor grupp råkor i Uppsala under vår och sommar. Nu finns det bara enstaka individer. De vi har i Uppsala är nog det du menar med "något enstaka ställe längre norrut". Råkorna är roliga att titta på. Hos oss hänger de ofta ihop med kajor och/eller kråkor.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2021-01-30 17:23
Tack Lena Vi bor i skogsbygden så här finns inga råkor men kör man till Hovdala ängar två mil bort så finns de där de är så fina och de är ihop med Kaja o Kråka Vad trevligt att ni har Råkor i Uppsala också Hälsningar Gert
En speciell fågel. Fina bilder du fångat och intressant info.

Mvh
Johnny
Svar från gertphoto 2021-01-30 17:26
Tack Johnny Vist är den lite speciell med sin stora näbb och fina fjäderskrud Hälsningar Gert



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg