© GERTs BLOGGBILDER

Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

STEGLETS

Steglits (Carduelis carduelis) är en liten färggrann fågel som tillhör familjen finkar.

Steglitsen lever mest av diverse frön, främst från tistlar och kardborrar. Historiskt har den varit en uppskattad burfågel på grund av sin vackra fjäderdräkt och sin sång, och dess närhet till människan har gett den både symboliska kvaliteter och gjort den till ett populärt motiv i måleri och litteratur.

Steglits förekommer i Sverige framför allt i de södra och mellersta delarna. Den överger de nordliga delarna av detta häckningsområde och flyttar i oktober–november. Delar flyttar till Väst- och Sydeuropa och återkommer i mars–april, medan andra övervintrar.

Steglitsen är över stora delar av sitt utbredningsområde en vanlig häckfågel i öppna, trädrika landskap, trädgårdar och fruktodlingar. Den häckar två gånger om året – första gången i maj. Boet är skålformat och har tjocka väggar av fina stjälkar, strån, rötter, mossa och kvistar. Det brukar placeras högt i trädkronan, oftast i lövträd men ibland i barrträd. Honan bygger boet, men hanen kan bistå med att samla byggmaterial. Honan lägger fem till sex vitaktiga ägg med fina röda fläckar, som hon ruvar i 12 till 13 dagar. Ungfåglarna utfodras sedan av båda föräldrarna med frön och insekter under 13 till 15 dagar. Steglitsen blir könsmogen efter ett år och kan leva upp till tio år, även om tre år är mer normalt.

Över stora delar av dess utbredningsområde, exempelvis inom EU, är det i dag förbjudet att fånga eller inneha vilda fåglar, varför den i dessa områden inte längre förekommer som burfågel förutom i undantagsfall.

Steglitsen är fotograferad i Vittsjö 

Fler bilder på min hemsida vigg5.se 

Inlagt 2024-02-26 10:39 | Läst 342 ggr. | Permalink
Vacker fågel är den, steglitsen! Har nog bara sett den en gång, åtminstone med fototillfälle. Desto bättre att du visar ett helt gäng fina bilder och som vanlig med bra info, tack Gert! Många hälsningar/ Björn
Svar från gertphoto 2024-02-27 20:02
Tack Björn Vist är stilisten en vacker fågel det har inte varit så många vid fågelmataren Hälsningar Gert
Vacker fågel som jag ser ibland, bra inlägg med givande text och fina bilder.
Svar från gertphoto 2024-02-27 20:05
Tack Morgan Den är en en fin fågel med vackra färger Hälsningar Gert
Fina bilder på steglitsen. De är så färggranna att de är nästan exotiska och jag kan förstå att man frestades att ha dem i bur. De låter ju också en hel del om dem, åtminstone när de är några tillsammans.
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2024-02-27 20:09
Tack Lena Den är vacker fågel Det är skönt att de inte ska ha dem som burfågel Hälsning Gert



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg